Sari la conținut

SUA şi Rusia se oferă să medieze conflictul dintre Iran şi Arabia Saudită

sua-si-rusia-se-ofera-sa-medieze-conflictul-dintre-iran-si-arabia-saudita

Rusia şi-a exprimă disponibilitatea de a invita miniştrii de Externe ai Iranului şi Arabiei Saudite la negocieri, pe fondul amplificării tensiunilor dintre cele două ţări. „Exprimăm regrete sincere privind escaladarea tensiunilor dintre Iran şi Arabia Saudită”, a declarat un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, citat de agenţia TASS. „Rusia a fost mereu în favoarea dialogului şi contactelor constructive. Prin urmare, dacă partenerii noştri de la Riyad şi Teheran sunt interesaţi de rolul nostru, suntem pregătiţi să oferim servicii de mediere. Suntem pregătiţi să îi invităm la Moscova pe miniştrii de Externe ai Iranului şi Arabiei Saudite”, a precizat oficialul citat.

Tensiunile dintre Riyad şi Teheran s-au amplificat după ce Arabia Saudită a executat un cleric şiit, Nimr al-Nimr, împreună cu alţi 46 de suspecţi de terorism. În replică, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat Arabia Saudită că riscă „răzbunarea divină”, numindu-l pe Nimr al-Nimr "martir".

De asemenea, preşedinţia Statelor Unite a îndemnat Iranul şi Arabia Saudită să depăşească tensiunile şi să coopereze în continuare pentru soluţionarea conflictului din Siria. „Exprimăm speranţa că Arabia Saudită şi Iranul vor continua să colaboreze”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, citat de Associated Press. „În mod evident, este în interesul ambelor ţări să fie identificată o soluţie politică la conflictul din Siria”, a insistat reprezentantul Preşedinţiei Statelor Unite. Iranul şi Arabia Saudită participă la eforturile internaţionale pentru soluţionarea conflictului din Siria.

Comentarii

Ultimă oră