Sari la conținut

Ți-ai pierdut jobul în timpul pandemiei? Ce e de făcut

tiai-pierdut-jobul-in-timpul-pandemiei-ce-e-de-facut
Dacă ești unul dintre românii care și-au pierdut jobul în timpul pandemiei, nu dispera. O vorbă pe care probabil o știi spune ”Un șut în fund e un pas înainte!”. Prin urmare, dacă ești sincer cu tine, poate nici nu-ți plăcea prea mult ce făceai, poate nici nu erai plătit prea bine, poate nu te bucurai de respectul cuvenit și lista poate continua.


Poate aveai nevoie de un moment de respiro, în care să cugeți la viitorul tău profesional, cu efecte clare asupra celui personal. Poate că e momentul pentru o reconversie profesională. Dar să o luăm cu începutul. Iată ce ai de făcut, pas cu pas.
Întâi, familiarizează-te cu piața, cu ofertele de locuri de muncă existente în imediata ta vecinătate. Dacă ești din Brașov, probabil te interesează ultimele joburi din Brașov.


Vei vedea că sunt oferte de locuri de muncă pentru șoferi, în construcții, pentru agenți de vânzări sau de turism, instalatori, mecanici auto, lăcătuși, sudori, electricieni, ingineri ofertare, bone, cameriste, secretare, frizeri, manichiuriști, vânzători, agenți imobiliari, operatori call center, personal restaurant și nu numai.


O soluție de moment ar fi să iei în calcul faptul că restaurantele și pensiunile urmează să se deschidă, îndată ce incidența cazurilor de Covid-19 o va permite, și este mare nevoie de personal: barmani, ospătari, bucătari, manageri de recepție, personal pentru curățenie ș.a.m.d.. Iar mare parte dintre angajați au fost pierduți, pentru că s-au orientat către alte joburi, rămași fără un salariu în timpul pandemiei. Așa că în zonă sunt, probabil, sute de joburi în această sferă, doar să cauți.


Dă sfoară în țară, familiarizează-te cu portalurile de joburi, actualizează-ți CV-ul și eforturile îți vor fi răsplătite.


Cum te poate ajuta statul dacă ți-ai pierdut locul de muncă


Pasul 2 – și ar trebui să-l faci rapid - e să aplici pentru indemnizația de șomaj. Reține, e dreptul tău să soliciți o indemnizație de șomaj la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă! Va trebui să depui o cerere tipizată și mai multe documente (lista poate varia, dar în mare, ea include copii ale actelor de identitate și de studii sau calificări, adeverință medicală, actul primit la încetarea contractului de muncă).


Aici găsești toate informațiile necesare cu privire la indemnizația de șomaj și actele de care ai nevoie.


Valoarea indemnizației primite depinde de stagiul de cotizare, deci de perioada în care o persoană a muncit legal și a plătit la stat contribuția pentru șomaj. „Ca idee, indemnizația pornește de la 375 de lei și poate crește cu câteva sute de lei, în funcție de câți ani a contribuit la fondul de șomaj și de valoarea salariului său în ultimul an de activitate”, a explicat Roxana Neagu, de la avocatnet.ro, pentru Hotnews.


Și perioada de acordare a acestei indemnizații depinde de stagiul de cotizare și poate fi de 6, 9 sau 12 luni, astfel:


- vor primi șomajul timp de 6 luni cei care au cotizat cel puțin un an.


- vor primi șomaj timp de 9 luni cei care au plătit contribuții minimum 5 ani.


- vor primi șomaj timp de 12 luni cei al căror stagiu de cotizare depășește 10 ani.


Trebuie să ții cont e faptul că poți primi indemnizație de șomaj doar dacă ai rămas fără loc de muncă din motive care nu îți sunt imputabile. Ai dreptul la această indemnizație dacă, spre exemplu, ți s-a restructurat postul, însă nu și dacă ai fost concediat pentru că nu îți îndeplineai corespunzător atribuțiile de la serviciu, mai spune expertul.


Apoi, vezi și care sunt locurile de muncă vacanțe la nivelul întregii țări pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Iată, de exemplu, care sunt ultimele joburi din Brașov. Nu sunt multe, dar merită să-ți faci un obicei din a consulta această listă, laolaltă cu alte baze de date.


Tot aici găsești și cursuri de formare profesională, o secțiune care este updatată în fiecare lună.


Odată ajuns în acest punct și după ce ai studiat ofertele de muncă existente pe piață, poate nu ar fi rău să iei foarte în serios în considerare un curs de reconversie profesională, la care ai dreptul gratuit. Îți poate deschide un cu totul alt viitor, la care, poate nici nu te-ai fi gândit.
De exemplu, vei vedea că se oferă curs de formare manichiurist, bucătar, agent de vânzări, baby-sitter, iar astfel de locuri de muncă sunt disponibile din plin pe piață. Cu alte cuvinte, vei avea locul de muncă ”aproape asigurat” după finalizarea cursului.


Iar dacă te gândești că pierderea locului de muncă poate este un semn că e momentul să începi o afacere, să fii propriul șef, află că ANOFM oferă și consultanța și asistența pentru începerea unei activități independente sau pentru initierea unei afaceri, la cerere, persoanelor în căutarea unui loc de muncă, sub forma de servicii juridice, de marketing, financiare, metode și tehnici eficiente de management și alte servicii de consultanță. Poți beneficia de acest drept o dată, gratuit.

Comentarii

Ultimă oră