Sari la conținut

Ţigări de contrabandă în caserole cu... colivă

tigari-de-contrabanda-in-caserole-cu-coliva

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în noiembrie 2015 la 17,5%, comparativ cu 14,8% în septembrie, iar în regiunea de nord-est a României aproape jumătate din ţigaretele vândute sunt de contrabandă, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.

„În noiembrie, în nord-est s-a înregistrat cea mai mare creştere a comerţului ilegal cu ţigarete: plus 16,1% comparativ cu luna septembrie. Piaţa neagră a atins, astfel, în această regiune, 47,5%, cea mai ridicată pondere din ultimii cinci ani. Zona de nord-est rămâne, şi în 2015, la fel ca în anul precedent, regiunea cea mai afectată de piaţa neagră, urmată de nord-vest care continuă o tendinţă ascendentă, ajungând în luna noiembrie la 30,3%. Din punct de vedere al provenienţei, creşte vertiginos ponderea produselor cu timbru de Ucraina, cu 11,9 p.p., până la 17%. Aşa numitele «cheap whites», deşi se află în scădere, continuă să deţină cea mai mare cotă (58,5%) din totalul pieţei negre. Ponderea produselor provenite din Moldova se află în scădere, iar a celor din Serbia este relativ constantă", au declarat reprezentanţii companiei.  Astfel, dacă s-ar menţine constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de Stat ar pierde peste 600 de milioane de euro. În acest moment, în România, ponderea comerţului ilicit cu ţigarete este cu 75% peste nivelul mediu, de 10%, din Uniunea Europeană.

  • Contrabandiştii, din ce în ce mai inventivi

În noiembrie, au fost destructurate şase grupări infracţionale bănuite că au traficat, în decurs de câteva luni, 7 milioane de ţigarete. S-au făcut zeci de percheziţii, la care au participat sute de oameni ai legii, precum şi capturi importante. Reprezentanţii Direcţiei Generale a Vămilor (DGV) spun că grupările infracţionale se adaptează foarte repede în ceea ce priveşte rutele de intrare în ţară a produselor, dar contrabandiştii sunt din ce în ce mai inventivi. „Recent, inspectorii vamali au descoperit ţigarete ilegale în caserole cu colivă. În cadrul unei singure acţiuni, Garda de Coastă, în colaborare cu lucrătorii vamali, au descoperit, în punctul de trecere a frontierei Negru Vodă, 60.000 de pachete cu ţigarete. Drept urmare, cu susţinerea producătorilor, trebuie să reuşim să fim cu un pas înaintea reţelelor de contrabandă, prin echipamente performante, scannere, câini special instruiţi în depistarea ţigaretelor. De asemenea, vom continua să informăm opinia publică în privinţa efectelor profund negative ale pieţei negre”, au declarat reprezentanţii DGV. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier. În 2014, companiile de tutun au virat la buget circa 2,74 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare. Sursa www.mediafax.ro.

Comentarii

Ultimă oră