Sari la conținut

Tradiții de Sfântul Andrei + Sărbătoriții zilei

traditii-de-sfantul-andrei

Tradiția punerii grâului la încolțit

Pe 30 noiembrie românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Unul dintre obiceiurile tradiţionale este punerea grâului la încolţit. Tradiţia spune că în dimineaţa de Sfântul Andrei este bine ca românii să pună grâu la încolţit într-un vas.

Grâul este un simbol în tradiția folclorică, dar și în cea religioasă. Bobul de grâu încolțit este simbolul vieții care biruiește moartea.

În lumea ortodoxă, este privit drept simbol dumnezeiesc, al creștinilor care îl poartă mereu pe Dumnezeu în suflet. Este un simbol al belșugului, dar și un prevestitor al recoltelor de anul viitor.

Boabe de grâu se pun la încolțit în câte un recipient pentru fiecare membru al familiei. Se spune că cel al cărui grâu va fi mai frumos și mai bogat de Anul Nou, va avea parte de împliniri și de belșug.

Noaptea de Sfântul Andrei, Halloween-ul românesc

Noaptea de Sfântul Andrei este, într-un fel, echivalentul românesc al nopții de Halloween și este însoțită de multe tradiții și superstiții.

Spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, iar oamenii se apără de rele cu vrăji și usturoi. Sunt multe tradiții și superstiții legate de Sfântul Andrei.

Cele mai multe au legătură cu revolta, cu măritișul, dar și cu protecția împotriva spiritelor rele care bântuie printre cei vii. În plus, se crede că lupii încep să vorbească cu grai de om și spun lucruri îngrozitoare, iar cei care vor fi atacați în această noapte se vor transforma în vârcolaci.

În noaptea de Sfântul Andrei, fetele își pot visa ursitul

Mai multe superstiții privind noaptea de Sfântul Andrei, spun că fetele își pot visa ursitul. Cele care vor să se mărite, își pot visa iubitul dacă ascund sub pernă un fir de busuioc.

În plus, la miezul nopții de Sfântul Andrei, pe vremuri, fetele obișnuiau să întoarcă un ulcior de lut cu gura în jos, să pună pe fundul vasului 3 cărbuni încinși și să rostească o incantație, pentru a cuceri inima bărbatului iubit.

De asemenea, cele care doreau să-și vadă ursitul trebuiau să stea goale între două oglinzi, la miezul nopții, cu două lumânări aprinse în mâini. În oglinda din spate, ele puteau vedea scene din viitorul lor, inclusiv chipul celui care le va fi soț.

O altă metodă pentru a afla cum arată ursitul era de a ține două lumânări aprinse în mâini și de a privi într-un pahar cu apă în care a fost aruncată o verighetă sfințită, pentru cununie.

Usturoiul alungă strigoii în noaptea de Sfântul Andrei

Pentru a alunga spiritele rele, peste tot, este folosit usturoiul, de la grajdurile animalelor până la cruciulițele făcute pe mânuțele copiilor. Noaptea de Sfântul Andrei este un fel de noapte magică, în care pentru a se ține în cumpănă răul se fac diferite gesturi menite să protejeze.

Unul din ele este faptul că se unge cu usturoi la țâțâna ușii, la prag, la geamuri, peste tot pe unde în casa ar putea să intre răul.

Se spunea, de asemenea, că în ajun circulă strigoi, aceștia fiind suflete pedepsite care din cauza unei vieți nepotrivite sau curmată prin violență bântuie, și atunci tot drept apărare se folosea usturoiul, copiilor li se făcea cruciuliță cu usturoi pe mâini și li se făcea de mâncare cu usturoi.

Noaptea de Sfântul Andrei prevestește vremea din următoarea perioadă

De Sfantul Andrei se poate afla prognoza pentru anul următor.

Tradiția spune că se iau 12 cepe care se duc în podul casei și se lasă acolo până în seara de Crăciun.

Fiecarei luni a anului îi corespunde o ceapă. Cepele care s-au stricat semnifică luni ploioase cu grindină, iar cele care au încoltit, luni favorabile pentru recoltă.

Nu in ultimul rand, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va fi iarna care urmează. Se spune că dacă vor avea parte de cer senin, iarna va fi blândă.


+ 23.000 de brașoveni sărbătoresc astăzi

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României, zi de nume pentru aproape 23.000 de braşoveni.

Potrivit Direcţiei Judeţene Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Braşov, în judeţ există peste 10.800 de femei cu prenumele de Andreea, Andreia, Andra, Andruța.

Numărul bărbaţilor cu nume care au legătură că Sfântul Andrei este mai mare, respectiv peste 12.100 de persoane poartă prenumele Andrei, Andreas, Andrieș, Andras sau Andi.

La mulţi ani, tuturor!

Comentarii

Ultimă oră