Sari la conținut
tratamente-oprite

150.000 de femei diagnosticate cu cancer la sân, au fost practic condamnate la moarte de indiferenţa autorităţilor române. Asta pentru că, de mai bine de două luni, un medicament care previne recidivarea cancerului, la româncele care au suferit operaţii la sân, nu se mai găseşte. Şi totul pentru că „Ministerul Sănătăţii (MS) nu a ajuns la o înţelegere cu producătorii, din cauza preţului foarte mic al acestui medicament hormonal de întreţinere”, după cum susţin reprezentanţii Asociaţiior Bolnavilor de Cancer. Pacientele sunt disperate pentru că, după ani de luptă cu boala cumplită, tratamentul făcut până acum nu va avea efect.

La fel ca multe alte femei din ţara noastră, o doamnă în vârstă de 47 de ani din Braşov este disperată pentru că nu mai poate lua tratamentul medicamentos, prescris de medici, după ce femeia a fost operată la sân. În urma intervenţiei chirurgicale a făcut ședinţe de radioterapie. În septembrie 2011 a început să ia medicamentul hormonal de întreţinere. Pentru a-și face efectul, tratamentul trebuie ținut pe o perioadă de maximum cinci ani. Practic, femeia ar mai fi avut câteva luni până la finalizarea lui. „Supărarea mea este că medicamentul nu se mai găseşte pe piaţă. Acum nu ştiu ce se va întâmpla. Din câte am înţeles, mi se va da un alt tratament din medicamentele care sunt existente pe piaţă. Ştiu, că celelalte substanţe existente pe piaţă nu au aceeaşi bază, iar în cazul acesta nu ştiu dacă şi tratamentul poate fi la fel de valabil”, a spus femeia.

  • Rămâne varianta „contrabandei”

Situaţia a fost semnalată şi la Ministerul Sănătății, de către reprezentanții Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Aceștia spun că s-a ajuns aici după ce reprezentanți din minister au decis să ieftinească mii de medicamente din România.Din disperare, unele românce au recurs la alte soluţii pentru continuarea tratamentului. Doamnele îşi procură acum medicamentele din Ungaria şi Bulgaria, însă pentru perioade scurte. „Ce fac celelalte paciente care nu au posibilitatea de a se deplasa în ţările vecine?Pur şi simplu renunţă la tratament, nu au încotro, nu există înlocuitor din câte am înţeles la aceste tratamente, deci sunt expuse pericolului”, a spus preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Cancer, Cezar Irimia. În acest moment, 14 medicamente oncologice lipsesc de pe piaţa din România.

Comentarii

Ultimă oră