Sari la conținut

„Traviata”, final de stagiune (2018 – 2019) la Opera Brașov

traviata-final-de-stagiune-2018-2019-la-opera-brasov

 Conform tradiţiei, capodopera verdiană „Traviata” închide stagiunea la Opera Braşov, spectacol care este programat sâmbătă, 22 iunie 2019, de la ora 18.30.


    „Traviata” descrie scurta, dar agitata viaţă, precum şi moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Opera beneficiază de un libret în limba italiană scris de Francesco Maria Piave.


    Povestea Violettei Valery impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Violetta Valery devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un compromis care îi va grăbi sfârşitul.


   Premiera operei a avut loc la Veneţia, în 1853. În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspiraţie pentru „Traviata”, cu singura diferenţă că în lucrarea lirică, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valery.


   Muzica verdiană, scrisă într-un context pur romantic, transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă. „Când a plecat, m-am înspăimântat de singurătatea în care mă lăsase”, scrie Al. Dumas – fiul în „Dama cu camelii”. Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.

   În distribuţia „Traviatei” de la Braşov, publicul îi va putea vedea pe Ana Maria Donose (Opera Naţională Română Iaşi) – Violetta Valery, Mihai Irimia – Alfredo Germont, Vasile Chişiu (Opera Naţională Bucureşti) – Giorgio Germont, Asineta Răducan – Flora Bervoix, Sonia Hazarian – Annina, Claudiu Bugnar – Gastone, Nicolae Zaharia – Baronul Douphol, Paul Tomescu - Marchizul d'Obigny, Marian Reşte – Dr. Grenvil, Dan Ionescu – Majordomul, Adrian Stănilă – Grădinarul.


   Solişti balet: Iulia Coşeriu, Adrian Scriminţ. Îşi dau concursul Orchestra, Corul şi Baletul Operei Braşov.


     La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Nicolae Dohotaru (Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” Chişinău).


    Regia artistică a spectacolului îi aparţine lui Dimitrie Tabacaru. Scenografia şi costumele sunt create de Rodica Garştea. Coregrafia: Nermina Damian. Dirijor cor: Leonard Boga. Regia tehnică: Marilena Aldea.


   Preţul biletelor este de 30 sau 40 de lei, în funcţie de locul din sală (30 lei – la balcon lateral, 40 lei – în sală).

Comentarii

Ultimă oră