Sari la conținut

Un braşovean construieşte ansambluri rezidenţiale pentru păsărele

Casă dulce casă, ne place să spunem de multe ori atunci când ne referim la locuinţa noastră. Sunt însă şi braşoveni care se gândesc şi la mediul înconjurător şi încearcă să ofere un cămin primitor şi păsărilor, de exemplu.

Unul dintre cei care a făcut o pasiune din a construi căsuţe pentru înaripate, locuieşte în cartierul Tractorul şi a reuşit performanţa de a face din balcoanele locuinţei sale adevărate ansambluri rezidenţiale pentru păsărele. Are peste 40 de căsuţe şi momentan încă mai aşteaptă primii locatari.

Pasiunea braşoveanului a început acum zece ani pe când se afla în vizită la fiica sa stabilită în Statele Unite ale Americii. Acolo a observat că acestui aspect i se acordă o deosebită atenţie.  "E un cult, sunt magazine destul de mari, cum e Universalul la noi, numai cu căsuţe, nevopsite. Doar le iei şi ţi le faci tu acasă cum doreşti" a declarat  Traian Muntean.

Idee de afacere. Nu există acolo, casă fară cel puţin o altă căsuţă pentru păsări, mai spune braşoveanul. De asemenea în Ţara Tuturor Posibilităţilor acest domeniu este numai bun de afaceri, la noi nu prea. Interesul braşovenilor pentru căsuţe e prea mic. "N-a venit nimeni să mă întrebe cum le fac, dacă sunt de vânzare, le fac aşa de plăcere" a spus braşoveanul.

Dar nici interesul zburătoarelor nu pare că ar creşte pentru ansamblul rezidenţial din balcon. Probabil sunt prea multe blocuri şi prea multă agitaţie ar spune specialiştii, care încurajează astfel de iniţiative după ce chiar ei au pus câteva hrănitori cu seminţe în faţa Facultăţii de Silvicultură.  "Rolul lor este deocamdată educativ atât pentru copii cât şi pentru adulţi, de a cunoaşte speciile de păsări sălbatice care rămân iarna la noi" a declarat Dan Ionescu,  specialist la Societatea Onitologică.  În general la noi în oraş rămân peste iarnă cam 7 – 8 specii de păsări sălbatice printre care cel mai des întânit este piţigoiul - cel albastru, cel sur sau de brădet. Au fost însă şi ani în care s-au înregistrat recorduri de câte 30 de specii care au iernat la noi, au mai spus specialiştii Societăţii Ornitologice Române. S.F.

Comentarii

Ultimă oră