Sari la conținut

Un pensionar a înfiinţat la Braşov Muzeul Minunilor din Pod

un-pensionar-a-infiintat-la-brasov-muzeul-minunilor-din-pod-

Un inginer pensionar din Braşov în vârstă de 71 de ani a înfiinţat un muzeu particular, care poate fi vizitat gratis, cu programare făcută din timp, unde vizitatorii pot vedea obiecte unice de artă populară din secolul al XIX-lea.

Se numeşte „Muzeul din Pod”, iar proprietarul, un mare iubitor al tradiţiilor româneşti, pune la dispoziţia vizitatorilor comori ale artei populare vechi de sute de ani.

Florin Filipescu are 71 de ani şi locuieşte în Schei, cartierul istoric al Braşovului. Casa în care stă împreună cu soţia este moştenită de la bunici. Acolo, pe strada Egalităţii, la numărul 35 şi-a petrecut copilăria. De mic a fost fascinat de istorie, de tradiţie şi aşa a ajuns să colecţioneze obiecte vechi, dar şi fotografii de colecţie.

„Casa a fost a bunicii mele şi este de la 1920. A fost cumpărată de fraţii bunicii, care erau negustori în perioada interbelică. Erau destul de bogaţi şi au putut să-şi achiziţioneze o casă. Eu aici mi-am petrecut copilăria, iar pe vremea aceea nu se prea aruncau lucruri. Podul casei era foarte mare, iar totul se ducea acolo. De mic, am fost pasionat să colecţionez lucruri. Când vedeam ceva ce mă interesa îl luam din podul mare şi-l depozitam într-un podişor mai mic. Am ales podul mic deoarece acolo se ajungea mai greu, iar bunicul nu putea urca pentru că era bătrân. Era un loc numai al meu“, povesteşte Florin Filipescu.

Florin Filipescu şi-a petrecut toată copilăria în Schei, a învăţat la Liceul „Andrei Şaguna“ şi a urmat apoi Politehnica. A lucrat în tinereţe la Institutul de Cercetare pentru Maşini şi Tractoare. A urmat apoi o facultate de comerţ exterior pentru a-şi împlini un vis pe care-l avea din copilărie, să vadă lumea. Cu ajutorul serviciului a fost în Africa, a fost în America, a ajuns şi la Indianapolis.

Pasionat de tradiţie, în paralel cu serviciul, a continuat să adune obiecte vechi. S-a dedicat integral hobby-ul său după ce a ieşit la pensie şi s-a mutat în casa bunicilor. La un moment dat, „a dat drumul“ Muzeului din Pod.

„Eu colaborez cu profesorul Eugen Moga şi, încă de acum şase ani, facem pentru turişti un tur al celor 79 de troiţe din Schei. În acest interval, o dată sau de două ori pe ani deschideam şi muzeul pentru turişti. Mai ales de sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena. Făceam socată, cumpăram gustări şi după ce terminam cu turul troiţelor îi aduceam aici la mine în curte şi le arătam comorile mele. Oamenii sunt foarte interesaţi. Aşa i-a venit ideea să-l pună la dispoziţia curioşilor în permanenţă.

Oficial, ca muzeu a fost deschis în luna septembrie a anului 2016.


   Turiştii care vin la „Muzeul din Pod” pot vedea obiecte vechi de sute de ani: ceasuri şi icoane de la 1800, fotografii din Schei de acum două secole, dar şi foarte multe obiecte din perioada interbelică.

În curtea lui Florin Filipescu poate fi văzut strămoşul frigiderului, care nu consuma curent şi care ar putea şi acum funcţiona perfect. Este, practic, o cutie din lemn de esenţă tare ca să reziste, iar ca izolaţie era folosit rumeguşul. Are şi o poliţă, la fel ca şi frigiderele de acum. Deasupra avea un compartiment unde se punea un cub mare de gheaţă, iar la exterior are un orificiu pe unde să se scurgă apa.

De asemenea, există o sanie din lemn cu şezutul făcut din chingi, veche de 100 de ani - o altă piesă deosebită.

Mai pot fi văzute tot felul de obiecte folosite în bucătărie.

Majoritatea străinilor care trec pragul muzeului, dar şi mulţi români, le găsesc extrem de interesante şi spun că n-au văzut în viaţa lor aşa ceva.

„Pentru mine toate obiectele sunt deosebite, fiecare spune o poveste. Am fost dornic de a păstra tradiţia, plăcerea a le arăta şi altora frumuseţea tradiţiilor noastre. De toate obiectele mă leagă amintiri. Sunt printre ele şi obiecte vechi de bucătărie pentru că pe vremuri totul se făcea în casă. Sunt preyentate două cuptoare mari de pâine. Avem molda de pâine, scafa de cernut făină. Sunt obiecte folosite pentru prepararea porcului, avem puşca de câlmoaie cu ajutorul căreia se făceau cârnaţii şi caltaboşii. De asemenea, am o maşină de tocat care avea cuţite pentru pesmet şi mai mult cuţite care puteau fi montate pentru a toca mai mărunt sau mai mare carnea. Am şi nişte planşe de dimensiuni mari cu fotografii vechi din Schei pe care le scot atunci când vin turişti. Am şi strămoşul frigiderului, cum îmi place să-i spun, dar şi oale foarte mari care înlocuiau frigiderul. Practic, iarna, se săpă o groapă mare în curte, iar o oală de 50 de kilograme se umplea cu carne şi se îngropa în pământ. Se aducea în jurul ei zăpadă şi aşa stătea totul la rece până la primăvară“, mai spune bărbatul.


   Pentru a vedea minunile de la „Muzeul din Pod” trebuie să vă programaţi cu două zile înainte.

Florin Filipescu nu ţine expuse permanent colecţiile pentru a nu se degrada.

Turiştii sunt însă tot mai interesaţi să-i treacă pragul. „Am avut grupuri de turişti din Europa care au venit şi au fost încântaţi de ce au văzut. Lumea a început să mă cunoască tot mai mult şi primesc telefoane de la agenţii de turism care vor să aducă grupurile de vizitatori şi la „Muzeul din Pod“. Uşa mea este deschisă pentru oricine. Trebuie făcută o programare cu două zile înainte ca să am timp să le aşez frumos“, mai spune Florin Filipescu.

O vizită la „Muzeul din Pod” nu costă nimic.

Florin Filipescu face totul din pasiune. „Cât timp am muncit în timpul vieţii mi-am asigurat viitorul şi traiul la bătrâneţe. Nu am nevoie de bani. Fac totul din plăcerea mea de a prezenta o părticică din inima Scheiului de altă dată. Nu există taxă de intrare, iar celor care vin eu le prezint cu drag comorile bunicilor. Sunt foarte încântaţi deoarece majoritatea dintre ei nu au văzut în viaţa lor aşa ceva şi vor să asculte poveştile mele“, mai spune bărbatul.

„Muzeul din Pod” se află în Schei, pe strada Egalităţii, numărul 35.

Sursa: adevarul.ro

Comentarii

Ultimă oră