Sari la conținut
vacanta-in-siguranta

Începutul vacanței de vară readuce în atenție importanţa cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie şi adoptarea unui comportament preventiv!


Ignorarea regulilor de circulaţie de către pietoni se soldează de cele mai multe ori cu accidente grave!


În vederea prevenirii accidentelor de circulaţie, vă recomandăm dragi copii, să respectaţi regulile de circulaţie, în calitate de pietoni, biciclişti sau pasageri în autovehicule! Astfel:

În calitate de pietoni:

l Circulaţi numai pe trotuare, iar în lipsa acestora folosiţi potecile laterale şi marginea drumului public.
l În afara localităților sau în localitățile fără trotuare, deplasarea pe drumul public se poate face în siguranţă doar pe partea stângă, în direcţia de mers.
l Traversarea drumurilor publice se face numai pe ”zebră”, prin locurile în care se găsește indicatorul ”trecere pentru pietoni”, prin dreptul semaforului electric (pe culoarea verde), prin pasajele denivelate sau la semnalul agentului de circulație.
l Traversarea se face de fiecare dată în pas vioi. Trecerea pentru pietoni este un loc de traversare, nu pentru plimbare.
l Evitați să vorbiți la telefon şi renunţați la dispozitivul hands-free atunci când traversați strada.
l Dacă condiţiile meteo-rutiere sunt nefavorabile, luați măsuri suplimentare de asigurare.
l Fiți atenți la sirenele mașinilor, chiar dacă semaforul arată culoarea verde! Chiar și PIETONII trebuie să acorde prioritate mașinilor de salvare, pompieri sau poliție.


Când circulați cu bicicleta/mopedul/trotineta:


l Respectați cu stricteţe regulile de circulaţie și folosiți pistele destinate bicicliştilor.
l Utilizați echipamentul de protecţie.
l Verificați starea tehnică a bicicletei/mopedului/trotinetei.
l Purtaţi haine de culori deschise, care vă pun în evidenţă atunci când folosiţi bicicleta, iar noaptea, dacă nu puteţi evita călătoria, este obligatoriu să purtaţi vestă reflectorizantă.
l Circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, fiți numai în coloană, câte unul.
l Nu ascultați muzică, nu folosiți telefonul mobil și nu vă angrenați în convorbiri în timp ce vă deplasați cu bicicleta.
l Semnalizaţi din timp şi vizibil orice schimbare a direcţiei de deplasare.
l Pentru a conduce un moped pe drumurile publice, conducătorul acestuia trebuie să aibă cel puţin 16 ani şi să facă dovada că a absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule.
l Bicicletele şi mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente.

l Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare.
l Trotinetele electrice pot fi conduse începând cu vârsta de 14 ani împliniți, cu obligativitatea purtării căștii de protecție. Circulația pe trotuare este interzisă.

În calitate de pasageri în autoturisme:


l Purtați centura de siguranţă în timpul călătoriei și nu distrageți atenția conducătorilor auto.
l Spuneți-le conducătorilor auto că sunt responsabili de siguranța voastră. Trebuie să conducă prudent, respectând viteza legală și să nu folosească telefonul mobil atunci când conduc.
l Renunțați să urcați într-un autoturism condus de o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice sau substanțelor interzise.

ATENȚIE!

l Doar de la vârsta de 12 ani sau având minim 1,40 m înălţime copiii pot ocupa locul din dreapta faţă a autoturismului, cu centura de siguranţă.
l Sunt asimilate pietonilor persoanele care circulă cu rolele sau trotineta, aşadar aceştia trebuie să respecte regulile de circulaţie care se aplică pietonilor!
l Joaca nu se desfăşoară pe carosabilul unui drum public, în parcări sau pe trotuare, riscul de accidentare fiind ridicat.
l Este interzisă staţionarea pietonilor pe partea carosabilă a drumului, în aşteptarea unui vehicul.
l Nu se traversează prin spatele sau prin faţa autobuzului (există riscul de a fi loviţi de alte maşini pe care nu le puteţi observa).

Comentarii

Ultimă oră