Sari la conținut

„Vibrate!Festival, Ediția Flow”, la Brașov

vibratefestival-editia-flow-la-brasov

 Muzica clasică revine în spaţii neconvenţionale din Braşov!


   Unul dintre evenimentele de referinţă în domeniul muzicii clasice, „Vibrate!Festival” revine în Braşov, între 15 şi 17 noiembrie 2019.

Cea de-a V-a ediţie a festivalului internaţional debutează sub umbrela unei teme relevante pentru trăirile şi aspiraţiile de astăzi - Flow.


  „Prin acest concept, lansăm invitaţia, către toţi cei cu spirit deschis, care iubesc muzica şi creativitatea şi au curiozitatea să exploreze noi dimensiuni ale creaţiei, tinerii inclusiv, să trăiască din plin experienţa momentului prezent, eliberator şi surprinzător, să se lase ghidaţi de sunet şi să curgă conştient, intuitiv şi natural prin intersecţiile armonioase dintre vibraţiile înalte ale muzicii şi artele conexe, găzduite în spaţii inedite din oraşul montan”, explică organizatorii.

Organizat, de regulă, în mijlocul verii, vibrate!festival, ediţia 2019, va avea loc spre sfârşitul toamnei. Mai mult, de la o săptămână de evenimente în ediţiile anterioare, ediţia din 2019 este concentrată în trei zile.

Chiar şi într-o ediţie restrânsă, vibrate!festival păstrează spiritul „rebel” şi va duce muzica clasică acolo unde ea nu pătrunde, de regulă. De această dată, muzica se va auzi într-un ring de box. Acolo începe, de fapt, ediţia a V-a, la noul ring de box de la Tenis Arena, vineri, 15 noiembrie 2019, de la ora 21.00.


  Programul „Vibrate!Festival” reuneşte performeri recunoscuţi internaţional - câştigători ai concursurilor de prestigiu din întreaga lume, nume sonore ale scenei, distinşi creatori şi inovatori îndrăgiţi de publicul de pretutindeni.


   „La această ediţie pornim pe urmele duelurilor din ediţiile precedente Game, Set & Music şi West Side Story la Tenis Arena, trecem la nivelul următor cu Handel, Dvorak, Berio, Piazzolla şi una dintre cele mai vechi teme muzicale Europene cunoscute, La Follia în viziunea lui Vivaldi şi ascultăm hiturile lui Piazzolla - tangourile Cele Patru Anotimpuri la Buenos Aires, neobişnuitul Cvintet cu saxofon de Adolf Busch şi Cvintetul cu pian op. 1 plin de glorie romantică de Dohnanyi”, au mai spus organizatorii.

De-a lungul celor patru ediţii anterioare, peste 50 de artişti români şi internaţionali au fost prezenţi, unii în premieră în România, la „Vibrate!festival”, 33 de concerte au încântat simţurile a 7.000 de vizitatori, martori ai expoziţiilor şi instalaţiilor neconvenţionale, ai serilor de performance şi colaborărilor interdisciplinare - între muzică şi dans sau între muzică şi tenis.


   Proiectele educaţionale, atelierele şi conferinţele au stabilit un dialog cu oameni pasionaţi ai genului, care s-a extins şi în afara perioadei festivalului.


    Informații depre toate evenimentele „Vibrate!Festival, Ediția Flow” pot fi accesate pe site-ul vibratefestival.ro .


...........................................................................................................................................................................


   Cea de-a cincea ediție a festivalului internațional care, an de an, ne provoacă să vedem și să simțim dincolo de ceea ce știm sau credem că știm despre muzica clasică, debutează sub umbrela unei teme relevante pentru trăirile și aspirațiile de astăzi – Flow.

Programul din acest an reunește performeri recunoscuți internațional – câștigători ai concursurilor de prestigiu din întreaga lume, nume sonore ale scenei, distinși creatori și inovatori îndrăgiți de publicul de pretutindeni, un grup select de muzicieni de calibru, maeștri recunoscuți internațional care depășesc tiparele convenționale: carismatica violoncelistă sârbo-francezăMaja Bogdanović, violistul și otomanistul grec Alexandros Koustas, versatilul violonist britanic-olandez Daniel Rowland, saxofonista ungar ăErzsébet Seleljo și fondatorii Vibrate!Festival, pianista Diana Ionescu și violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici.

Festivalul debutează vineri, 15 noiembrie 2019, la ora 21.00, la Tenis Arena cu „La Follia: dueluri muzicale de categoria grea pe ringul de box”. Recitalul tratează una dintre cele mai vechi teme muzicale Europene cunoscute, La Follia în viziunea lui Vivaldi.

În cel de-al doilea concert programat sâmbătă 16 noiembrie 2019, Offstream, cei prezenți vor trăi experiența completă a unui happening muzical, explorând sonoritățile misterioase ale muzicilor vechi scrise de Purcell, Dowland și Cantemir alături de clasicii contemporani Penderecky și Vasks, care creează atmosfera pentru proiecția filmului mut Prăbușirea Casei Usher (1928) de Jean Epstein după Edgar Allen Poe. Coloană sonoră este compusă de Charlie Barber pornind de la schițele lui Debussy. Concertul va avea loc la hub-ul cultural Visssual începând cu ora 19.00.

Festivalul se va încheia duminică, 17 noiembrie 2019, la ora 17.00, la sala Patria, cu „Aval” care propune un program cameral somptuos, cu hiturile lui Piazzolla – tangourile Cele Patru Anotimpuri la Buenos Aires, neobișnuitul Cvintet cu saxofon de Adolf Busch și Cvintetul cu pian op. 1 plin de glorie romantică de Dohnanyi.

Biletele pot fi achiziționate, la intrare, înaintea începerii evenimentelor. Prețul unui bilet este de 33 lei.

Pe lângă cele trei concerte de seară și în acest an evenimentele de la „Sinestezia” continuă tradiția edițiilor anterioare, punând accentul pe experiența completă a muzicii în relație cu alte discipline. Astfel în cadrul festivalului brașovenii sunt invitați la o repetiție deschisă publicului la Centrul Multicultural al Universității Transilvania sau să cunoască artiștii la o cafea, la ceainăria Tipografia.

Tot în cadrul evenimentelor „Sinestezia” organizatorii pregătesc în ultima zi a festivalului un concert dedicat copiilor care va avea loc la Clubul Copiilor, duminică ora 11.00.

Intrarea la evenimentele „Sinestezia este liberă, în limita locurilor disponibile.

Comentarii

Ultimă oră