Sari la conținut
vin-mai-putin-dar-mai-bun-in-acest-an

Timpul capricios din 2012, începând cu gerul de la început de an și până la valurile de caniculă din lunile de vară, a afectat vița-de-vie, astfel încât, în această toamnă, vinul va fi mai puțin, dar mult mai bun. Datorită secetei prelungite și a temperaturilor foarte scăzute din perioada iernii trecute, efectele se observă şi în cantitatea de struguri culeasă.
Firmele de profil din toată țara au recoltat deja mai multe suprafețe, iar specialiștii în viticultură spun că producția este mai slabă cu până la 15 la sută.
„Am început să recoltăm de pe 23 august până pe 3 septembrie. Producția a fost de 12 milioane de kilograme de struguri pe o suprafață de 1.350 de hectare pe rod. Seceta prelungită, lipsa apei și înghețurile din timpul iernii au fost principalele cauze ale producției mai slabe. Soiurile obținute au fost Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin, cam 40 de hectare recoltate, cu o culoare deosebită, 70 de hectare recoltate de Fetească Neagră de o calitate foarte bună, Fetească, Frâncușă, Tămâioasă”, a declarat Constantin Deleanu, directorul companiei de vinuri Cotnari.  
Chiar dacă anul 2012  a fost un an cu multe schim­bări bruște de temperatură, de la îngheț la caniculă, acesta este un an bun pentru struguri, având mai multe zaharuri, iar vinul care se va face din aceștia este de o calitate mai bună.
Producătorii de struguri de masă au avut o recoltă mai slabă chiar cu 50 la sută față de cea de anul trecut. „Am produs 6-7 tone pe hectar, însă calitatea vinului e mai bună din cauza secetei. Vinurile pe care le avem în magazinul propriu şi cele din depozite sunt Paula, Gelu, Victoria, Muscat de Hamburg, Muscat Timpuriu de Bohotin, Augusta, Italia, Cardinal ți Moldova”, a declarat Vasile Lungu, preşedintele Grupului de Producători Cereale „Lunca Prut” din localitatea Bivolari.
Cei mai norocoși pro­du­cători au reușit să recolteze o cantitate mai mare decât cea de anul trecut cu până la 25 la sută.
„În acest moment suntem extrem de mulțumiți de recolta din această toamnă și de calitatea strugurilor. În funcție de sortimente, a crescut producția între 20-25 la sută, iar seceta, dim­po­trivă, a condus la obținerea unui vin mai bun. Dacă anul trecut am produs 800.000 de litri de vin, în această toamna avem peste 1 milion de litri. Suntem încă în plină campanie de recoltare”, a declarat Doru Bambu, director general al Vinicom Copou.

Comentarii

Ultimă oră