Sari la conținut

VOTAT: Parlamentul a adoptat Legea privind reducerea risipei alimentare

votat-parlamentul-a-adoptat-legea-privind-reducerea-risipei-alimentare

Românilor le place să aibă frigiderul plin, dar aruncă mare parte din mâncare. Risipim milioane de tone de alimente anual, în condiţiile în care o treime din populaţie abia are ce pune pe masă.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă privind reducerea ripisei alimentare, în calitate de for decizional, care prevede vânzarea la preţ redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum, şi impune sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru agenţii economici care încalcă prevederile respectivei legi.

Iniţiatorii spun că proiectul are două obiective: să reducă risipa alimentară şi să ajute organizaţiile non-guvernamentale cu rol social. Propunerea legislativă prevede că alimentele vor fi donate către fundaţii, ONG-uri, cămine de bătrâni, orfelinate sau spitale, în baza unui contract semnat între agenţii comerciali şi personale juridice respective. De asemenea, agenţilor economici le este interzisă distrugerea intenţionată a produselor alimentare devenite improprii cosnumului uman, din cauza degradării naturale. În caz contrar, aceştia riscă amendă de 10.000 lei. Încălcarea prevederilor prezentei legi ar urma să fie sancţionată cu amenzi contravenţionale cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei.

Datele statistice estimează că la nivelul Uniunii Europene, între 2012-2014, totalul alimentelor irosite sau risipite, pe lanţul producţie- consumatorul final, este între 82 şi 114 milioane de tone anual. România ocupă locul al nouălea în topul celor mai risipitoare ţări din UE, cu un procent de 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi, notează Gândul.info. Mai prost decât noi stau ţări precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Franţa, Polonia sau Belgia.

Comentarii

Ultimă oră