Sari la conținut

Zilele Educaţiei Mecatronice la Universitatea Transilvania din Braşov

zilele-educatiei-mecatronice-la-universitatea-transilvania-din-brasov

În perioada 16-19 mai 2017 se vor organiza la Universitatea Transilvania din Braşov, prin Facultatea de Design de Produs şi Mediu, Departamentul Design de produs, Mecatronică și Mediu următoarele competiții:

Olimpiada Naţională de Mecatronică – nivel universitar
  Concursul Naţional de Sisteme Mecatronice de Zbor fără Pilot (drone) – indoor şi outdoor
  Concursul Naţional de Realizări în Domeniul Mecatronicii
  Sesiunea Națională de Comunicări Științifice Studențești


  Numeroase drone proiectate şi realizate în totalitate de studenţi, roboţi programaţi pe loc pentru a parcurge un traseu contra-cronometru, sisteme modulare de producţie, toate vor putea fi văzute în competiţiile organizate la Universitatea Transilvania din Braşov, cu ocazia Zilelor Educaţiei Mecatronice (Ediția a VIII-a).

Studenţi din 10 centre universitare din ţară se vor întrece în proiectarea, asamblarea, programarea şi utilizarea acestor sisteme, în cadrul mai multor concursuri care marchează 25 de ani de la înfiinţarea specializării de Mecatronică la Braşov.


  Olimpiada Naţională de Mecatronică include două secţiuni: 1 - Sisteme mecatronice,

2 - Roboţi mobili

Studenţii înscrişi la prima secţiune („Sisteme mecatronice”) vor concura pe sisteme modulare de producţie pe care le vor asambla din punct de vedere mecanic, electric și pneumatic și le vor programa conform cerințelor impuse de comisia de jurizare.

Secţiunea „Roboţi mobili” îi va alinia la start pe cei mai pricepuţi studenţi mecatroniști proiectanți, realizatori și programatori de platforme mobile autonome de tip line-follower. Pentru această competiţie studenţii vor concura cu roboţi care vor parcurge două probe: un traseu de viteză şi un traseu cu obstacole care constau în întreruperi de linii, intersecții, sensuri giratorii, urmăriri de pereți laterali etc. Pentru traseul cu obstacole, roboții vor fi programați în timpul competiției pentru a îndeplini sarcini suplimentare stabilite de comisia de jurizare.


  Concursul Naţional de Sisteme Mecatronice de Zbor fără Pilot (drone) cuprinde și el doua secțiuni: 1- Indoor
                                                                                                                                                                 şi 2- Outdoor

Pentru aceste două competiții introduse prima dată la ediția din acest an a Zilelor Educației Mecatronice, echipele de studenți mecatroniști au conceput, proiectat, realizat și programat platforme integrate (drone de tip quadcopter). Competiția indoor constă din două probe: menținere la punct fix și pilotare în interior. La concursul de sisteme mecatronice de zbor fără pilot outdoor, dronele vor fi programate să execute misiuni de zbor la exterior.

În cadrul Concursului Naţional de Realizări în Domeniul Mecatronicii, studenţii vor prezenta cele mai bune proiecte, idei şi realizări din domeniul mecatronicii, pe care le-au construit în cadrul centrelor universitare din care fac parte.

Iar Sesiunea Națională de Comunicări Științifice Studențești reunește tineri studenți mecatroniști cu rezultate deosebite în domeniul cercetării științifice cu aplicații la sistemele mecatronice. La acestă competiție vor fi prezentate lucrările științifice câștigătoare în cadrul sesiunilor științifice locale din fiecare centru universitar participant.


   În cadrul Zilelor Educaţiei Mecatronice vor avea loc şi alte activităţi precum expoziţii și prezentări de produse ale firmelor participante.

Alături de Centrele Universitare din România care asigură pregătire de excelență în domeniul mecatronic, la aceste manifestări sunt invitate să participe:

- Companii renumite din Brașov și din țară care desfășoară activități în domeniul mecatronic sau conexe domeniului mecatronic;

- Institute de cercetare;

- Asociații profesionale;

- Instituții locale;

Mai multe detalii despre evenimentele desfăşurate și programul manifestărilor, pot fi găsite pe site-ul Universitatîții Transilvania din Brașov - Facultatea de Design de Produs și Mediu: http://www.unitbv.ro/fdpm/Evenimente/ZEM2017.aspx .

Comentarii

Ultimă oră