Sari la conținut

„Zilele Muzeului de Etnografie Braşov”, prima ediție (10 - 22 decembrie 2019)

zilele-muzeului-de-etnografie-brasov-prima-editie-10-22-decembrie-2019

 În perioada 10 - 22 decembrie, pasionaţii de istorie şi etnografie vor putea afle tradiţiile ceangăilor, istoria locală a Braşovului sau să cumpere decoraţiuni tradiţionale de Crăciun!

Timp de două săptămâni, Muzeul de Etnografie Braşov organiza mai multe evenimente prin care va promova patrimoniul material şi imaterial al zonei Brașovului.


   Mai exact, în perioada 10 – 22 decembrie 2019, în cadrul evenimentului „Zilele Muzeului de Etnografie Braşov”, la toate secţiile muzeului (din Braşov, Rupea şi Săcele) vor fi expoziţii, ateliere, dar se va lansa şi noul site al instituţiei.


    „Evenimentul este la prima ediţie, dar noi sperăm să devină o tradiţie. De altfel, anul viitor vom încerca să organizăm astfel de zile atât primăvara, cât şi în luna decembrie, pentru că ambele perioade sunt extrem de bogate din punct de vedere al tradiţiilor”, a anunţat directorul Muzeului de Etnografie Braşov, Alexandru Stănescu.


    Printre altele, în următoarele două săptămâni, la Muzeul de Etnografie Braşov vor fi prezentate „Caietele Săcelene”, o colecţie de materiale în care sunt prezentate obiceiuri, tradiţii şi meşteşuguri ale ceangăilor din cele „Şapte sate” (care compun municipiul Săcele), dar şi din Apaţa, Crizbav şi Satul Nou.


     Cele trei volume ale „Caietelor”, respectiv „Ouăle încondeiate în cele şapte sate săcelene”, „Reţete culinare bârsane” şi „Ţesături ceangăieşti” sunt realizate de Asociaţia Ceangăilor Bârsa şi vor fi prezentate la Muzeul Etnografic Săcele (în 10 decembrie 2019, de la ora 15.00), la Muzeul de Etnografie Braşov (în 11 decembrie 2019, de la ora 15.00) şi la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea (în 12 decembrie 2019, de la ora 15.00). Cele trei volume vor fi continuate şi cu alte lucrări, pentru că etnograful Veres Emese, care lucrează la acest proiect a anunţat că are în plan încă patru „caiete”, în care s-ar putea prezenta, printre altele, broderiile ceangăilor şi alte meşteşuguri.

Site nou, din 19 decembrie 2019


     Directorul Muzeului de Etnografie a anunţat că din 19 decembrie 2019 va fi operaţional noul site al muzeului, dar şi al ghidului bilingv (în română şi engleză) „Patrimoniul Textil”. Alexandru Stănescu a precizat că actualul portal etnobrasov.ro va fi reînnoit şi îmbogăţit. „Pe site vor fi disponibile mai multe materiale despre expoziţii şi activităţi şi obiecte tradiţionale. De asemenea, vom posta şi filmări scurte”, a anunţat Stănescu.

Atelier de decoraţiuni la mall


    O activitate inclusă în agenda „Zilelor Muzeului de Etnografie” care se dorește atractivă pentru public se va desfăşura la Centrul Comercial Coresi. Mai exact, în 16 decembrie 2019, între orele 17.00 şi 19.00, va avea loc un atelier de confecţionat decoraţiuni de Crăciun susţinut de artista Viviana Costan Moiseanu.


     Alte ateliere vor fi organizate la Muzeul de Etnografie de pe Bulevardul Eroilor - de iconografie (în 14 decembrie 2019, între orele 10.00 şi 12.00), dar şi la Muzeul Civilizaţiei Urbane din Piaţa Sfatului – de istorie locală (18 decembrie 2019, între orele 13.00 şi 15.00).


     Pe de altă parte, directorul muzeului a anunţat că în 15 decembrie 2019, intrarea va fi gratuită la Muzeul de Etnografie.

Comentarii

Ultimă oră