Sari la conținut

„Ziua Europeană a Justiției Civile”, marcată la instanţele şi parchetele brașovene

ziua-europeana-a-justitiei-civile-marcata-la-instantele-si-parchetele-brasovene

„Ziua Europeană a Justiției Civile”, va fi marcată pe 25 octombrie și de magistrații brașoveni. La Tribunalul Brașov va fi „Ziua Porților Deschise”.

Ca în fiecare an, pe 25 octombrie și magistraţii români (la fel ca omologii lor din întreaga Europă) sărbătoresc „Ziua Europeană a Justiţiei Civile”, care va fi o zi a uşilor deschise pentru elevi, studenţi şi justiţiabili dornici să vadă cum se desfăşoară actul de justiţie în ţara noastră.

Cu acest prilej, Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi Parchetul de pe lângă Tribunalul de Minori şi Familie Braşov organizează miercuri, 25 octombrie 2017, la sediul situat în municipiul Braşov (bulevardul Gării, nr. 23), între orele 10.00-12.00, manifestarea anuală intitulată „Ziua Porţilor Deschise”, având ca scop asigurarea transparenţei actului de justiţie şi familiarizarea justiţiabililor cu aspectele specifice activităţii de urmărire penală.

Agenda manifestării cuprinde, în principal, vizitarea compartimentelor din structurile celor trei Parchete, ce prezintă relevanţă pentru activitatea instituţiilor, informarea celor interesaţi cu privire la circuitul dosarelor, modalitatea de lucru a personalului celor trei instituţii ori alte aspecte relevante privind actul de justiţie.

„Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi Parchetul de pe lângă Tribunalul de Minori şi Familie Braşov invită elevi, studenţi, justiţiabili, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti, pe toţi cei interesaţi să afle mai multe informaţii despre circuitul unui dosar în faza de urmărire penală, etapele procesuale ce se parcurg până la soluţionarea în faza de urmărire penală, condiţiile în care lucrează procurorii şi personalul auxiliar de specialitate, cariera de magistrat, să participe la «Ziua Porţilor Deschise»”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

Cetățenii interesați să participe la eveniment sunt așteptați pe 25 octombrie 2017 la intrarea în clădirea Tribunalului, între orele 9.00 și 10.00. Aceștia trebuie să aibă asupra lor actul de identitate.

De la 10.00 la 12.00, Tribunalul le va fi prezentat și grupurilor de elevi și liceeni din municipiul Brașov, în baza înscrierilor făcute de cadrele didactice.

În aceeași zi, începând cu ora 10.00, procurorii vor primi la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov elevi de la colegiile naționale „Andrei Șaguna” și „Unirea”.

„ « Ziua Europeană a Justiţiei Civile» este destinată tuturor cetăţenilor, rolul principal al acestei celebrări fiind acela de a consolida relaţia de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiţie, respectiv magistraţii şi beneficiarii acestuia, justiţiabilii. Evenimentul este celebrat şi în acest an împreună cu alte state membre al Consiliului Europei şi dorim să reamintim că justiţia este un serviciu pentru cetăţeni”, a punctat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov, procuror-șef secție Ramona Diaconu.

................................................................................................................................

La 25 octombrie este marcată Ziua Europeană a Justiției Civile, care are ca obiectiv sensibilizarea cu privire la dreptul persoanelor de a avea acces la justiție în materie civilă, în situațiile în care acestea muncesc, se căsătoresc, au copii sau achiziționează bunuri și servicii într-un alt stat al UE. Altfel spus, rostul principal al acestei celebrări este acela de a aminti că justiția este un serviciu pentru cetățeni, care le dă posibilitatea de a-și rezolva disputele private și de a-și afirma drepturile.

La data de 5 iunie 2003, Consiliul Europei și Uniunea Europeană au stabilit desfășurarea în fiecare an, în ziua de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiției Civile, cu scopul de a aduce în atenția cetățenilor europeni modul de funcționare a justiției și de a sprijini dezvoltarea unui spațiu judiciar comun european.

Comentarii

Ultimă oră