Sari la conținut

Ziua Holocaustului, marcată marți și la Braşov

ziua-holocaustului-marcata-la-brasov

O lumânare aprinsă pentru fiecare milion de victime!

Victimele lagărelor naziste au fost comemorate şi la Braşov, marți, 9 octombrie, de Ziua Holocaustului. Alături de comunitatea evreiască au fost prezenți şi elevi ai câtorva colegii braşovene, unii dintre ei, de altfel, fiind invitaţi să aprindă lumânările în memoria celor şase milioane de evrei care au murit în Holocaust. A fost aprinsă o lumânare pentru fiecare milion de victime; iar cea de-a şaptea a fost pentru celelalte victime ale nazismului: rromi, persoane cu dizabilităţi sau prizonieri de război. Ceremonia a fost completată cu un program artistic oferit de elevi ai Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”.

Elevii braşoveni ştiu ce înseamnă Holocaustul: „A fost tentativa germanilor, conduşi de Hitler, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de a elimina populaţia evreiască. M-a interesat şi personal subiectul acesta”, a explicat un adolescent.

Astfel de evenimente sunt importante mai ales pentru tânăra generaţie şi e nevoie să fie repetate, pentru a nu fi uitate anumite momente ale istoriei şi astfel să existe posibilitatea repetării lor, au explicat reprezentanţii Comunităţii Evreieşti din Braşov.

„A uita nişte lucruri pe care le-am parcurs în special de-a lungul celui de-al doilea război mondial, care s-a confruntat cu nişte fenomene deosebit de grave pentru societatea omenească, înseamnă a da curs posibilităţii ca ele să revină şi să flageleze din nou întreaga societate”, a spus Valer Plugaru, preşedinte Comunitatea Evreiască Braşov.

Data de 9 octombrie a fost aleasă pentru a comemora Holocaustul; în această zi, în 1941, a începând deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria.

La Braşov, în curtea Sinagogii a fost înălţat un monument în memoria evreilor născuţi în Braşov, care au locuit în Ardealul de Nord, de unde au şi fost deportaţi. Comunitatea Evreilor din Braşov numără astăzi aproximativ 300 de persoane, dintre care 120 sunt născuţi din mame evreice, iar alţi aproximativ 50 sunt prieteni ai Comunităţii.

Comentarii

Ultimă oră