Sari la conținut

Ziua Internațională a Croșetatului sărbătorită și la Brașov

ziua-internationala-a-crosetatului-sarbatorita-si-la-brasov

Ziua Internațională a Croșetatului va fi din nou sărbătorită (pentru al doilea an consecutiv), în avans, în acest week-end, la Brașov.

Brașovenii sunt invitați în zilele 9 și 10 septembrie 2017, la Eliana Mall (Strada Bazaltului nr. 2, Brașov), pentru a sărbători împreună un vechi și frumos meșteșug, cu rădăcini adânci pe aceste meleaguri și anume croșetatul. În acest week-end este organizată a II-a ediție a Zilei Internaționale a Croșetatului, la Brașov.

„Anul acesta este despre oameni, despre aripi croșetate la gândurile voastre, despre culoarea sufletului care se transpune în lucrul de mână migălit cu drag, despre răbdare și pasiune. Despre oameni cu aceeași pasiune, croșetatul, despre dăruirea cu care croșetează fiecare, despre fericirea și lumina chipului lor”, explică organizatorii evenimentului.

10 artizani își vor prezenta lucrarile migălite cu drag în cadrul târgului, în centrul galeriei.

Copii cunoscători în ale croșetatului vor participa la eveniment, dorind să învețe mai mult, să experimenteze tehnici noi de lucru și să le prezinte celorlalți ceea ce au învățat în ultimul timp.

Participanți din toată țara, prieteni vechi ai evenimentului dar și prieteni noi, se vor alătura pe parcursul celor două zile.

Un frumos concurs foto, s-a concretizat într-o expoziție foto - „Aripi croșetate”- ce urmează să fie expusă începând cu 9 septembrie 2017, la Eliana Mall. 48 de fotografii surprind pasiunea și dăruirea oamenilor ce împărtășesc această pasiune, croșetatul.

Derularea activităților din întâmpinarea Ziua Internațională a Croșetatului – 2017:

9 septembrie 2017 - la Eliana Mall (în centrul galeriei)

• ora 10,30 – sosirea participanților și pregătirea meselor pentru demonstrații de lucru și pentru expunerea de articole croșetate
• ora 11 – vernisajul expoziției fotografice – Aripi croșetate
• ora 11 – 18 – târgul artizanilor cu articole croșetate
• ora 12 – 17 – șezatoare de croșetat. Începătorii vor găsi îndrumarea necesară printre cei prezenți. Primii 10 copii participanți vor primi cadouri constând în fire, croșete și un tipar pentru a realiza un șoricel croșetat
• ora 13 – concurs surpriză cu premii frumoase
• ora 16 – premierea câștigătorilor concursului foto – Aripi croșetate
• ora 18 – final de zi frumoasă

10 septembrie 2017, la Eliana Mall (în centrul galeriei)

• ora 10,30 – sosirea participanților și pregătirea meselor pentru demonstrații de lucru și pentru expunerea de articole croșetate
• ora 11 – 18 – târgul artizanilor cu articole croșetate
• ora 12 – 17 – șezatoare de de croșetat
• ora 13 – concurs surpriză cu premii frumoase
• ora 18 – final de eveniment

 Ziua Internaționala a Croșetatului este celebrată an de an, la data de 12 septembrie de mai multe orașe din Europa. S-a sărbătorit pentru prima oară în Franța, la 12 septembrie 2007. La 9 ani distanţă a fost sărbătorită pentru prima oară și în România, la Brașov. Romania s-a alăturat acestei sărbători, pentru prima dată, grație unui proiect al unor inimoși, datorită unei scântei aprinse de Doamna Sofica Iftode și pus în aplicare cu multă îndemânare și creativitate de Gabriela Bularca. În 2017, Brașovul se alătură pentru a doua oară celorlalte orașe din Europa care sărbătoresc în data de 12 septembrie Ziua Internațională a Croșetatului, organizând manifestările în avans, în week-end-ul cel mai apropiat de Ziua Croșetatului.

Croșetatul este un meșteșug vechi tradițional. Împletitul cu cârligul (croşeta) era cunoscut încă din vechime. Cele mai vechi pânze realizate cu acest procedeu au fost probabil plasele de prins peşte. Croșetatul a înfrumusețat articolele țesute încă din cele mai vechi timpuri. În epoca medievală, croșetarea devenise o îndeletnicire des întâlnită în atelierele mănăstirești. În arta populară împletitura fină cu găurele lucrată cu croşeta de mâna meşterilor este folosită pentru împodobirea pieselor de port popular și a țesăturilor de interior. Astfel, împletitura numită „dantelă” se găsește la marginea basmalelor, a fețelor de masă și prosoapelor, a cămășilor femeiești şi bărbătești. Termenul de a croșeta, așa cum se pronunță acum, vine din franceză, însă a fost preluat în multe limbi fără a se schimba prea mult.

Comentarii

Ultimă oră