Sari la conținut

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România, sărbătorită la Săcele

ziua-nationala-a-portului-traditional-din-romania-sarbatorita-la-sacele

Week-end-ul care a trecut a fost bogat în evenimente. Ieri s-a sărbătorit peste tot prin țară „Ziua Naționala a Portului Tradițional din România”.


    Cu alte cuvinte, a fost sărbatorit costumul popular românesc, în toată frumusețea și splendarea lui.


  Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România se celebreaza în cea de-a doua duminică din luna mai. Așa că în 2018, sărbătoarea a avut loc pe 13 mai 2018.

Respinsă inițial de către Senat în decembrie 2014, propunerea legislativă a fost adoptată în cele din urmă de către Camera Deputaţilor, ca for decizional, la 22 aprilie 2015. Și astfel s-a dat legea 102/2015, publicată în Monitorul Oficial care privește instituirea „Ziua Naționala a Portului Tradițional din România”.

Prin actul normativ se prevede ca în această zi să se organizeze evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, prin care să „se evidenţieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale romanesti specifice fiecărei zone”.


   De asemenea, mass-media trebuie sa prezente materiale referitoare la patrimoniul cultural material şi la patrimoniului cultural imaterial la nivel naţional.


   Totodată, legea prevede includerea, în luna mai, în programa şcolara pentru clasele IV - XII, la disciplina educaţie civică sau la disciplinele echivalente, a două ore consacrate portului tradiţional al zonei sau al minorităţilor naţionale, evidenţiind semnificaţia acestora în păstrarea identităţii naţionale.


   În realitate, încă din primul an de când a fost instituita, Ziua Portului Tradițional românesc a provocat mare bucurie, iar lumea a primit-o cu entuziasm. În doar câțiva ani, sărbătoarea și-a creat un loc al ei. Pentru că românii iubesc costumele populare, le apreciează cu admiratie frumusețea, iar o zi în care minunatele veșminte tradițioanale să fie scoase la lumină în toată splendoarea lor a fost considerată bine-venită.

Ziua Naţională a Portului Popular a fost marcată ieri la Săcele printr-un eveniment care a avut loc la Centrul Multicultural şi Educaţional, începând cu ora 14.00.


   Pe scenă au urcat Ansamblul „Junii Săceleni” şi invitaţii acestora, Ansamblul Asociaţiei Zestrea Săceleană, Ansamblul „Cununa Bodului”, Ansamblul „Izvoarele Prejmerului”, Ansamblul Școlii de Artă – Secția Externă Dumbrăviţa. Au cântat soliştii Iulia Lupşa, Maria Istrate, Gheorghe Sorea şi Rareş Serban.


   În cadrul evenimentului au avut loc o expoziţie de costume populare și un concurs de prezentare de costume populare.


     Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală Junii Săceleni în parteneriat cu primăria Municipiului Săcele.

Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor. Straiele populare sunt martore tăcute, dar mărturisitoare ale istoriei poporului nostru și a dragostei lui pentru tot ce este frumos.


    De apreciat, oamenii iubitori de frumos și în mod deosebit, tinerii, au început din nou să se înveșmânteze cu placere în portul strămoșilor la diferite evenimente, ajungându-se astăzi ca purtarea costumului popular să devină ceva la modă, iar curentul „etno” sa fie în trend.


    România noastră chiar se poate mândrii cu niște costume populare deosebit de frumoase! Așa că e o plăcere si o încântare să etalăm când avem ocazia hainele tradiționale românești.

Comentarii

Ultimă oră