Ziua Bărbii, o sărbătoare insolită, este marcată în această sâmbătă, în întreaga lume, evenimentul fiind un bun prilej pentru site-urile internaţionale să se întreacă în sfaturi pentru bărboşi, dar şi un pretext pentru purtătorii acestor podoabe faciale să petreacă.
Ziua Internaţională a Bărbii, marcată în fiecare an în prima sâmbătă a lunii septembrie, este o ocazie pentru toţi bărboşii de a se aduna şi a sărbători împreună.
Fiind dedicată promovării acestui stil estetic masculin, în această zi bărbieritul este considerat o lipsă totală de respect.
În această zi, conform tradiţiei, bărbaţii cu barbă trebuie să se relaxeze şi să nu ia parte la niciun fel de treburi casnice sau îndatoriri de familie. Ceilalţi membri ai familiei unui bărbos ar trebui să îi facă toate poftele, în această zi, în onoarea podoabei sale faciale.
Originile exacte ale acestei sărbători nu sunt cunoscute, dar există unele indicii care sugerează că vikingii aveau o manifestare similară, datând din anul 800 după Hristos. Evenimentul nu avea o dată fixă, iar uneori era celebrat de mai multe ori pe an.
În Spania, există obiceiul ca în multe comunităţi să se organizeze o luptă între un bărbos şi un adolescent fără barbă. Oamenii se adună pentru a privi această confruntare şi sărbătoresc. Sărbătoarea este "stropită" cu alcool din belşug. Şi...uşor de imaginat: învingatorul este de obicei bărbosul.
În satul suedez Dönskborg se obişnuieşte ca bărbaţii fără barbă să fie scoşi din comunitate în această zi şi obligaţi să petreacă 24 de ore în pădurea din apropiere. Când revin din micul exil, cu "barbă de o zi" comunitatea dă foc unor marionete înfăţişându-i pe barbaţii lipsiţi de barbă.
În Zilua Internaţionala a Bărbii se organizează petreceri, la care pot participa doar bărboşii, care au voie să bea, să facă grătare şi să inventeze jocuri.
Care ar fi importanţa bărbilor? Barba ţine de cald iarna şi accentuează masculinitatea; te ajută să te faci remarcat atunci când mergi pe stradă, mai ales dacă ai mare grijă de modul în care arată; bărboşii scapă de chinul de a se bărbieri zilnic; cei care poartă barbă par mai interesanţi; aparent, femeile sunt mai atrase sexual de bărboşi.
Concluzia generală este că cel mai mare avantaj al bărboşilor este acela că sunt consideraţi foarte, foarte atrăgători. (Probabil studiul o fi fost făcut de un bărbos).
Ziua Mondiala a Bărbii, a fost sărbătorită anul acesta pentru prima dată şi în România, printr-o întâlnire a bărboşilor organizată vineri seara în Bucureşti. S-a lăsat cu petrecere!