Când vine vorba de combătut efectele caniculei, aparatele de aer condiționat sunt de neegalat. Un ventilator de cameră rezolvă parțial problema, dar puterea acestuia și aria sa de acoperire sunt net inferioare. Cu toate acestea, dincolo de prețul destul de ridicat al unui aparat de aer condiționat, există atât avantaje, cât și dezavantaje ale folosirii acestuia.
Aparatele de aer condiționar reduc temperatura unei încăperi printr-un mecanism de circulare a aerului printr-un filtru cu eliberare de freon, proces similar cu modul de funcţionare al frigiderelor. Din punct de vedere funcţional, aerul condiţionat este mai eficient decât un ventilator, deoarece acesta din urmă nu răceşte propriu-zis aerul, ci îl doar îl agită, pentru o senzaţie subtilă de răcorire.
Montaj aer condiționat (oferte)
Care sunt, însă, avantajele și dezvantajele unui aparat de aer condiționat?
Avantaje:
1. Confortul
Prin simpla apăsare a unui buton de pe telecmandă, obții răcirea confortabilă a unei întregi camere supraîncălzite. În doar câteva minute, aerul devine respirabil, răcoros și plăcut, iar temperatura se menține la un nivel acceptabil mai mult timp.
2. Umiditatea
Aparatul de aer condiţionat reglează şi umiditatea din aer, înlăturând disconfortul provocat de un aer prea umed şi prea cald.
3. Zgomot redus
Aparatele de aer condiţionat sunt, în general, silenţioase. În plus, deoarece ele funcţionează cu ferestrele casei închise, permit o izolare fonică plăcută a locuinţei, astfel că gălăgia de afară încetează să mai fie o problemă.
4. Fără insecte și fără alergeni
Pentru că folosirea unui aparat de aer condiționat te obligă la închiderea ferestrelor pe durata funcționării, vei fi ferit de insecte și alergeni, care nu mai pătrund în interiorul locuinței. Condiţia unui aer de calitate rămâne, totuşi, curăţarea frecventă a filtrului, care se poate impregna cu impurităţi sau microorganisme periculoase.
Dezavantaje:
1. Costurile ridicate
Preţul piperat al aparatelor de aer condiţionat, taxele mari de montaj aer condiționat şi energia electrică consumată implică cheltuieli importante, care nu sunt ușor de asumat de către oricine. La costul aparatului de condiționat, de cele mai multe ori (cu excepția cazurilor unor oferte punctuale ale magazinelor de profil), trebuie adăugate și costurile de montaj aer condiționat.
2. Intoleranţă la căldură
Expunerea prelungită la temperaturi scăzute diminuează capacitatea corpului de a-şi regla temperatura internă prin propriile mecanisme, atunci când se confruntă cu căldura din exterior. Fenomenul poate conduce la risc crescut de insolaţie, dureri de cap, extenuare termică sau crampe termice.
3. Afectarea sistemului respirator
Schimbările bruşte de temperatură şi umiditate din aer afectează sistemul respirator. De asemenea, aerul care trece printr-un filtru murdar poate transmite bacterii şi virusuri care provoacă boli respiratorii şi reacţii alergice. De aceea, întreținerea și schimbarea periodică a filtrului trebuie să fie prioritare.
4. Uscarea pielii şi a mucoaselor
Aerul condiţionat are un efect de uscare excesivă a pielii şi a mucoaselor corpului, fiind o cauză frecventă a rinitei cronice, faringitei, iritaţiei gâtului sau chiar a conjunctivitei şi blefaritei. Nu trebuie, așadar, folosit în exces, oricât de confortabil ni s-ar părea.