Bazinul olimpic din Brașov este gazda Campionatelor naționale de natație pentru copii cu vârste de 10 și 11 ani. Competiția a debutat vineri și se va încheia duminică. Fosta campioană olimpică, actualmente preșdintele Federației Române de Natație, Camelia Potec, a venit sub Tâmpa să-i vadă pe micuți la lucru.
După 30 de ani de așteptare, Brașovul a găzduit din nou o competiție majoră de natație. Aproape 600 de sportivi de la 70 de cluburi din țară participă la Campionatele Naționale de natație pentru copii cu vârste de 10 şi 11 ani. Preşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec a declarat că este încântată că această competiţie se desfăşoară la Braşov. „Este o onoare pentru mine să fiu aici. Relaţia mea cu Braşovul este una de suflet, am copilărit aici, astfel că mă bucur că aceste Campionate Naționale se desfășoară aici. Aproape 600 de copii au participat la această competiție și s-au bucurat de condiţiile foarte bune de la bazin. Am reuşit să organizăm aceste naţionale aici, la Braşov, iar acest lucru ne încântă pe toţi pentru că suntem într-un bazin extrem de frumos", a spus Camelia Potec. „Aceste campionate naţionale reprezintă pentru un sportiv cea mai importantă competiţie, deoarece acum se dă practic startul către marea performanţă. Mă bucur că am reuşit să aducem competiţia într-un bazin atât de frumos, cum este cel de la Braşov. Nivelul nataţiei creşte. De când am venit alături de Camelia Potec ne-am propus multe lucruri, pe termen scurt, mediu şi lung. Totul este pregătit, ştim ce avem de făcut, situaţia este foarte bună, nivelul creşte şi asta nu poate decât să ne bucure”, a declarat antrenorul federal, Silviu Anastase.
De ce ai nevoie să ca să ajungi campion olimpic. Camelia Potec, campioană olimpică la natație în proba de 200 de metri liber, la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, a dezvăluit de ce are nevoie un sportiv pentru a putea spera la o medalie olimpică. „Ca să ajungi campion olimpic îţi trebuie în primul rând un loc în care să te pregăteşti, de condiţii bune de antrenament și de foarte multă muncă. Trebuie să îţi placă ceea ce faci şi să iubești sportul, să ai în spate o echipă care să te susţină şi să ai un psihic foarte puternic. Performanţa se clădeşte în timp, nu ai cum să ai numai succes, vor fi în carieră şi momente mai puţin bune pe care trebuie să ştii însă să le depăşeşti”, a mai spus Camelia Potec. „Nu îmi place să fac pronosticuri legate de durata de timp în care vom ajunge, din nou, la o medalie olimpică, tot ce pot spune este că muncim pentru asta şi ştim că este medalia cea mai valoroasă. Avem la ce să ne raportăm, avem un preşedinte de federaţie care este campion olimpic, aşadar avem modelul cel mai bun”, a spus și Silviu Anastase.
Cinci înotători merg la Rio. Mai este foarte puțin până la startul Jocurilor Olimpice de la Rio, iar România are deocamdată cinci sportivi calificați la natație. Speranțele federalilor se leagă de tânărul Robert Glință. „Legat de Rio pot spune că avem un sportiv valoros calificat, şi anume Robert Glinţă, pe care nu am vrut însă să punem multă presiune. El este un sportiv pentru anul 2020. Robert are câteva concursuri la seniori, campionate mondiale şi europene, în care s-a comportat excepţional şi a doborât nişte recorduri importante astfel că putem spera că poate face o finală şi la această Olimpiadă", a declarat antrenorul federal, Silviu Anastase. „Orice ediţie a Jocurilor Olimpice a fost şi va fi întotdeauna o competiţie specială. Ca de fiecare dată, toţi sportivi îşi vor dori să câştige cea mai valoroasă medalie olimpică. În momentul de faţă, noi avem cinci sportivi calificaţi, şi avem alţi doi care încearcă să obţină calificarea la alte două competiţii internaţionale. Mergem cu speranţa ca sportivii noştri să poată arăta ceea ce au pregătit la un nivel înalt. Sunt sportivi cu experienţă, dar şi sportivi foarte tineri care cu siguranţă vor reuşi să arate că îşi merită locul acolo", a spus Potec