Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituţia care, potrivit legislaţiei în vigoare, are rolul de a pregăti alegerile electorale, întâmpină probleme în activitate. Astfel, dacă duminica viitoare ar fi alegeri, cel puţin în Bucureşti scrutinul nu ar putea avea loc. Autoritatea trage un semnal de alarmă, semnalând faptul că sunt prea puţini preşedinţi de secţii de votare. De anul acesta, regulile s-au schimbat, spun oficialii. Oricine poate deveni preşedinte de secţie de votare dacă se înscrie în Corpul Experţilor Electorali. La alegerile din anii trecuţi, preşedinţii de secţie de votare erau propuşi de prefecţi şi primari. De anul acesta, oricine se poate înscrie la Primărie ca să intre în Corpul de Experţi Electorali şi să răspundă de o secţie de votare. Cei care nu au deloc experienţă vor fi testaţi, dar întrebările sunt uşoare, spun reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente (AEP), examenul odată trecut, preşedinţii urmând să fie desemnaţi cu ajutorul unui sistem computerizat.
- Pe ultima sută de metri
Preşedintele AEP Braşov, Claudiu Petra, dă asigurări că, în judeţul nostru, procesul electoral se va desfăşura în cele mai bune condiţii. „Pregătirea alegerilor este un proces care se desfăşoară pe termen lung. Nu ai cum să stabileşti preşedinţii secţiilor de votare cu 2-3 luni înainte de vot. Din experienţa alegerilor trecute pot să vă spun că preşedinţii secţiilor de votare au fost aleşi pe ultima sută de metri. Chiar dacă sunt convins că nu vor fi probleme, facem un apel către toţi cei care doresc să facă parte din comisii la secţiile de votare să se înscrie în Corpul Experţilor Electorali”, a declarat Claudiu Petra.
Guvernul a stabilit ca fiecare preşedinte de secţie să primească 85 de lei pe zi, impozabili. În Capitală, niciun sector nu are până acum numărul necesar de preşedinţi de secţii de votare. Dar în Vaslui şi Vâlcea toate locurile s-au ocupat. La nivelul întregii ţări ar mai fi nevoie de aproximativ 12.000 de preşedinţi de secţii de votare şi locţiitori pentru cele 18.500 de secţii.