Sari la conținut

În România pacienţii sunt pur şi simplu exterminaţi! Cei vizaţi sunt, în primul rând bolnavii de cancer, lipsiti de tratamentul care îi menţine în viaţă sau chiar le poate salva viaţa! Acuzaţiile vin din partea preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, braşoveanul Cezar Irimia, care critică modul în care statul aruncă sume uriaţe pe un sistem informatic, în detrimentul sănătăţii populaţiei.

Problemele legate de asigurarea morfinei pentru pacienţii cu cancer sunt rezolvate doar parţial, însă drama acestora este departe de a fi rezolvată. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, avertizează că absenţa morfinei, caz recent mediatizat, nu este singura deficienţă majoră a programului oncologic naţional.

“Nu morfina era lucrul cel mai important, ci tratamentul efectiv al pacienţilor cu cancer, care sunt nevoiţi, dacă au posibilităţi materiale, să-şi cumpere medicamentele din alte ţări, pentru că din piaţa românească au dispărut, şi dacă nu au posibilităţi, renunţă la tratament sau îl fac episodic, sporatic, aşa cum vin banii la spitalele de oncologie”, spune preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia.

El apreciază că dincolo de caracterul evident criminal al modului în care Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate tratează problema oncologiei, situaţia care se perpetuează de ani de zile are şi efecte economice negative. Şeful federaţiei se referă la costurile pentru refacerea stării de sănătate a populaţiei, care cresc exponenţial. Bolnavii de cancer fac apel la autorităţi să abordeze problema de urgenţă, într-o manieră globală, dincolo de interesele de moment şi să se gândească la toate consecinţele pe care subfinanţarea sistemului le implică asupra cetăţenilor României. Pacientii nu înţeleg cum statul român arunca cu bani, peste 120 de milioane de euro într-un sistem informatic, care nici măcar nu funcţionează, în condiţiile în care bolnavii nu au medicamente şi nici spitalele.

“Îi voi acuza de genocid. Nu se poate să arunci cu banii în sisteme care nu funcţionează sau în situaţii de criză în care pacienţii îţi mor, să investeşti în sisteme informatice. Sunt de acord că sunt şi acestea bune, sunt necesare, dar nu sacrificând pacienţii”, spune preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia.

Pacientii de cancer spun că sistemul de sănătate trebuie finanţat cel puţin la cota de avarie, garantându-se, astfel, fiecărui bolnav dreptul la tratament. Membri federaţiei au decis că nu vor opri protestele şi acţiunile radicale, decât atunci când situaţia bolnavilor de cancer va intra pe un făgaş de normalitate şi vor fi prezenţi, cu votul lor, acolo şi atunci când se decide pentru ei. (A.L.)

foto: ziuaveche.ro

Comentarii

Ultimă oră