În urma mai multor percheziţii făcute în localităţi din judeţele Buzău, Vrancea şi Braşov, la care au participat poliţişti din cele trei judeţe, 12 persoane au ajuns la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalele Vrancea şi la Buzău pentru a fi audiate, anunţă www.monitoruldevrancea.ro. Printre acestea, se află şi o femeie de 56 de ani, din Braşov, împotriva căreia s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore.
Descinderi în trei judeţe. Descinderile au avut loc ieri (17 august) dis de dimineaţă, la ora 4. Persoanele duse la audieri au afaceri în domeniul exploatării lemnului. Anchetatorii au căutat înscrisuri, sume de bani, dar şi alte indicii privind comiterea unor infracţiuni la regimul silvic. De asemenea, procurorii şi poliţiştii au făcut percheziţii şi la sediile unor societăţi comerciale. Potrivit anchetatorilor, „mafia lemnului” şi-a întins tentaculele în judeţele Vrancea, Buzău, Braşov, Covasna şi Harghita.
Dispozitiv fals de marcat copaci. Gruparea a desfăşurat, în cursul anului 2011, activităţi ilegale de exploatare, debitare şi comercializare a materialelor lemnoase, în principal pe raza judeţului Buzău. În timpul percheziţiilor, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, documente cu regim special pentru material lemnos, aparţinând unor societăţi de pe raza judeţelor Vrancea, Buzău şi Braşov, necompletate; documente de evidenţă contabilă şi extracontabilă ale unor societăţi cu activitate în domeniu; un dispozitiv silvic de marcat care s-a stabilit că este fals, precum şi alte documente oficiale, respectiv diplome de Bacalaureat, certificat de calificare profesională şi carte de identitate a vehiculului în alb sau susceptibile a fi falsificate.
Braşoveanca, reţinută 24 de ore. „Împotriva a trei dintre suspecţi– o femeie de 56 de ani, din Braşov şi doi bărbaţi de 50 şi 33 de ani, ambii din Vrancea – s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, fals material în înscrisuri oficiale, tăiere fără drept, furt de arbori şi folosirea unui dispozitiv fals de marcare. În cursul zilei de mâine (astăzi, 18 august), cei trei urmează a fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău cu propunere de arestare preventivă. Poliţiştii buzoieni mai spun că au fost inventariaţi 16 arbori pe picior ce purtau amprenta ciocanului silvic susceptibil a fi falsificat şi a fost luată măsura indisponibilizării cantităţii de 206,283 metri cubi lemn de lucru răşinoase şi 1,517 metri cubi lemn de lucru fag, despre care s-a stabilit că provin din tăieri ilegale.
Documente falsificate la Braşov. Potrivit anchetatorilor, documentele de însoţire ale transporturilor de lemn ar fi fost falsificate la Braşov. Din verificări a reieşit că „devoratorii“ de păduri obţineau de la instituţiile abilitate, documente în care era specificat faptul că au voie să taie o anumită cantitate de material lemnos. Când ajungeau în pădure, situaţia se schimba. Oamenii nu mai ţineau cont de ce scrie în documente şi tăiau cât aveau nevoie, respectiv mai mult. Ca să nu cadă sub incidenţa legii, „devoratorii“ de păduri obţineau documente false de la Braşov, cu care puteau justifica cantităţile de material lemnos tăiate ilegal. Mai mult, cu ajutorul ciocanului de marcat, tăiau ce copaci vroiau pe care îi marcau pe loc, cu ustensila proprie.
Acord tacit al autorităţilor. Pădurile nu ar fi putut fi căsăpite fără ştirea instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu. Ancheta este abia la început, urmând ca pe parcurs anchetatorii să despice firul în patru şi să dea de urma tuturor persoanelor implicate. În mod nomal, primul care intră în pădure este pădurarul. El este cel care ştie cel mai bine care copac s-a tăiat marcat sau nu.