Sari la conținut

A fost odată ca niciodată; că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti. A fost un oraş cât inima unei ţări, unde trăiau nişte muritori sărmani şi alţii care credeau că sunt veşnici. Domnitorul lor făcea lucruri frumoase cu banii adunaţi din birul servanţilor. Apăreau că ciupercile după ploaie poteci înflorite şi bătătorite cu o ţesătură neagră ca smoala şi preţioasă ca aurul, iar la răscruce de drumuri vodă zidea câte un ţugui în care se credea că a îngropat vreo comoară. Mulţi invidioşi răsăreau din toate zările.
Ce basm o fi? Oare este publicat şi în cartea cu poveşti nemuritoare din care George Scripcaru le-a buchisit câtorva braşoveni mititei, viitori plătitori de taxe şi impozite? Copii, vreţi să vă spun o poveste? Micuţii au fost numai ochi şi urechi! Venise chiar primarul să le citească poveşti! Asta după ce basmele sale legate de o viaţă mai bună au fost înghiţite de părinţii lor.  
„În viaţă trebuie să munceşti dacă vrei să câştigi şi să nu aştepţi pomană sau pe gratis pentru că nu există lucrul ăsta în viaţă de zi cu zi”, le-a citit primarul George Scripcaru.  Să fie vorba de pomana pe care au tăiat-o PDL-iştii de la bugetari sau de pensiile nesimţite pe care aceiaşi PDL-işti de la Putere le-au amputat? „Băiatul a căzut pe gânduri, unde să găsească un galben?”, a mai continuat Scripcaru.
Să fie vorba despre personajul de la dezvoltare, care are visteria plină întotdeauna? Nimeni nu ştie, şi de aceea, povestitorul le explică piticilor ce vrea să spună autorul.  „Aceasta este o poveste care poate să fie în realitate şi să facă parte din viaţă noastră”, a continuat Scripcaru. A urmat Prostia omenească. prostia omenească. Povestea lui Ion Creangă este plină de umor, zeflemea şi ironie. Copiii încearcă din nou să se concentreze pe text. Aşadar, basmul începe: „Bre, mulţi proşti am mai văzut eu în viaţa mea, dar ca voi n-am mai văzut”, continuă primarul istorioara. Despre cine o fi vorba? Să fie cei ce au rămas fără spitale, despre profesorii cărora li s-au redus salariile, despre pensionarii care plătesc CAS-ul sau despre copiii care au indemnizaţiile micşorate? Nu se poate, este doar o poveste! Primarul şi-a rupt din timpul său preţios de la partid şi de la primărie pentru a se întâlni cu mititeii braşovenilor la bibliotecă. Povestitorul George Scripcaru le-a citit copiilor basme cu ocazia evenimentului „Săptămâna familiei, săptămâna  fără TV”.  de Anca Lăutaru

Comentarii

Ultimă oră