Biblioteca Județeană "George Barițiu" Brașov și Facultatea de Litere a Universității Transilvania Brașov vă invită vineri, în cadrul Serilor Barițiu, la "O oră cu Matei Vişniec".
Întâlnirea cu scriitorul român, stabilit în Franţa, va fi însoțită de lansarea a trei cărți editate în 2011 în România și urmată de o sesiune de întrebări din public și discuţii.
Se vor lansa romanul “Dezordinea preventivă“, cartea de poeme “La masă cu Marx” şi proza poetico-erotică “Scrisori de dragoste către o prințesă chineză”.
Vor prezenta scriitorii Andrei Bodiu, Adrian Lăcătușu, Mihai Ignat. Evenimentul va avea loc vineri, 9 martie, la Mansarda Casei Baiulescu, începând cu ora 17.00.
Născut pe 29 ianuarie 1956 în Bucovina, la Rădăuţi, oraş fabulos, tăiat în două (cu tot cu cimitir) de o cale ferată care reprezintă pentru autor axa de simetrie a universului. Oraşul este descris pe larg în romanul publicat de Matei Vişniec la Cartea Românească şi intitulat "Cafeneaua Pas-Parol". Studiază la Bucureşti filozofia şi devine foarte activ în sânul generaţiei 80, fiind membru fondator al Cenaclului de luni.
Inainte de 1987 se afirmă în România prin poezia sa epurată, lucidă, scrisă cu acid. Incepând din 1977 scrie piese de teatru care circulă masiv în mediul literar, dar care sunt interzise pe scenele profesioniste. Proza sa rămâne însă una de sertar, precum romanul "Cafeneaua Pas Parol" scris în 1982/1983 şi publicat abia după căderea lui Ceauşescu. In septembrie 1987 părăseşte România cu o viză de turist, şi ajunge în Franţa unde cere azil politic.
Din 1987, de când trăieşte în Franţa, opera sa a devenit cunoscută în toată lumea.