,,Aplicația RATBv”, care oferă informații în timp real pentru transportul în comun, ,,Apă la fiecare pas – Cișmele urbane pentru Brașov”, ,,Memory and Identity Piața Brassai” și ,,Proiect de instalare stații de spălare a bicicletelor în municipiul Brașov” sunt proiectele care au obținut cel mai mare număr de voturi la categoriile lor.
Brașovenii și-au ales proiectele pe care Primăria Brașov le va implementa începând din acest an, proiecte propuse tot de brașoveni, în prima etapă a Programului de bugetare participativă. Suma alocată pentru implementarea proiectelor votate de brașoveni este de 2 milioane de lei, câte 500.000 de lei pentru fiecare dintre cele 4 domenii prioritare.
Cele 4 proiecte care au obținut maximum de puncte în fiecare categorie sunt: ,,Aplicația RATBv” – la categoria Orașul mobil; ,,Proiect de instalare stații de spălare a bicicletelor în municipiul Brașov” – la categoria Orașul comunităților; ,,Apă la fiecare pas – Cișmele urbane pentru Brașov” – la categoria Orașul verde și ,,Memory and Identity Piața Brassai” la categoria Orașul relaxat.
Având în vedere că valoarea celor 4 proiecte este mai mică decât suma totală alocată pentru acest an programului de bugetare participativă, respectiv 2 milioane de lei, de pe lista de rezervă a fost inclus și proiectul ,,Outdoor Fit Bartolomeu”.
,,Anul acesta avem cinci proiecte pe care primăria le va implementa în cadrul programului de bugetare participativă, program care reprezintă unul dintre cele mai importante exerciții de democrație directă, atât prin prisma cetățenilor, care propun și votează proiectele, cât și ale Municipalității, care trebuie să le implementeze. Este cu atât mai important, pentru că brașovenii se implică în mod direct în gestionarea unei părți a bugetului municipiului, adică a impozitelor și taxelor locale pe care cetățenii le plătesc, alocând fonduri pentru implementarea unor proiecte care au un impact în oraș și rezolvă niște probleme reale ale comunității. Poate cel mai bun exemplu la această ediție este proiectul care a obținut și cel mai mare număr de voturi, aplicația care oferă informații în timp real pentru transportul în comun, care a fost propusă de o echipă de 8 tineri, între 15 și 18 ani, și care deja este o sursă de inspirație pentru operatorul de transport, care deja a demarat procedurile pentru implementarea unei astfel de aplicații. Le mulțumesc brașovenilor care s-au implicat activ în acest program, fie în etapa de propuneri de proiecte, fie în cea de vot. Dezvoltarea sustenabilă a unei comunități se bazează pe o societate civilă activă și implicată în problemele orașului”, a declarat primarul Allen Coliban.
În prima etapă a programului de bugetare participativă, cea de propuneri, au fost înregistrate 51 de idei de proiecte. Dintre acestea, 14 au fost declarate neeligibile deoarece erau propuse de către persoane care nu erau cetățeni ai Brașovului, alte 13 au fost doar niște simple idei, fără a da detalii suplimentare. Ulterior, cele 26 de proiecte rămase au fost evaluate de experți independenți și specialiști din primărie care au evaluat posibilitatea implementării lor, astfel că în etapa finală, cea a votului, au ajuns 11 proiecte.
Le reamintim brașovenilor că Programul de bugetare participativă nu este un program de acordare a unor finanțări nerambursabile, cum este cazul proiectelor culturale sau sportive, ci în cadrul lui, municipalitatea implementează propunerile făcute și votate de cetățeni.
Descriere proiecte câștigătoare
A. Orașul mobil, cu o valoare alocată de 500.000 de lei, care vizează mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației pietonale:
Realizarea unei aplicații dedicate transportului în comun care să ofere acces la informații actualizate în timp real despre rețeaua de transport RATBV. Aceasta va furniza estimări precise ale timpului de sosire în stațiile selectate, utilizând date în timp real și dispozitive care transmit locația autobuzelor. În cazul apariției unor întârzieri, aplicația va trimite o notificare.
B. Orașul verde, cu o valoare alocată de 500.000 de lei, pentru amenajare de spații verzi, transformarea celor existente sau identificarea altora ce pot fi amenajate, dar și pentru noi locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și pentru toate vârstele: spațiu verde, de recreere și de joacă:
„Apa la Fiecare Pas – Cișmele Urbane pentru Brașov”
Proiectul prevede amplasarea a 30 de cișmele urbane în zone cu trafic pietonal intens, inclusiv parcuri, piețe, zone turistice, în proximitatea școlilor și instituțiilor publice. Fiecare cișmea va fi conectată la rețeaua locală de apă și va fi proiectată să reziste condițiilor meteorologice variabile și uzurii.
C. Orașul relaxat – valoarea alocată este, de asemenea, de 500.000 de lei, pentru amenajarea de spații publice/spații comune. De exemplu: zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public etc.
Memory and Identity Piata Brassai
Proiectul își propune o intervenție asupra acestei piațete crearea unui colț Brassai, cu o expoziție permanentă în memoria artistului, o zonă de relaxare cu mobilier cu o capacitate de 100 de locuri, care să permită și proiecția de filme.
D. Orașul comunităților, cu aceeași sumă alocată, de 500.000 de lei, pentru:
– infrastructură culturală și activități artistice. Exemple: scene de cartier, artă murală
– infrastructură educațională. Exemple: îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), propunerea de centre comunitare de cartier pentru toate generațiile.
– infrastructură sportivă. Exemple: propunerea de noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative: skatepark, workout, și a spațiilor multifuncționale și intergeneraționale.
Proiect de instalare stații de spălare a bicicletelor în municipiul Brașov
Prin acest proiect se propune amenajarea a 3 puncte de spălare a bicicletelor, cu câte 2 stații în fiecare locație propusă: respectiv Parcul Noua, parcul La Iepure și Parcul Schaeffler – Livada Poștei. Zonele propuse reprezintă puncte de referință pentru practicanții ciclismului montan, fiind puncte de acces către traseele de ciclism montan.
De pe lista de rezervă:
Proiectul constă în amenajarea unui parc outdoor de antrenamente fizice divers și bine echipat, dedicat promovării sănătății fizice și mentale, combaterii sedentarismului și consolidării comunității. Parcul va fi situat în incinta locului de joacă pentru copii „Bartolomeu” Nr. 234. Suprafața va fi de 200 de metri pătrați.