Dacă până nu demult în categoria dependenţelor găseam cafeaua, ţigările, alcoolul sau drogurile, astăzi specialiştii discută din ce în ce mai mult despre internet şi jocurile de noroc.
Indiferent de viciu, primul pas este conştientizarea, după care vine terapia. Gratuit, la Braşov, pe strada Mureşenilor numărul 5, specialiştii Centrului de Prevenire şi Consiliere Antidrog (CPECA) vă pot ajuta să renunţaţi la orice dependenţă. Viaţa modernă ne face să capătăm noi obiceiuri la care abia putem renunţa. Moda şi tehnologia au dus nu numai la adaptarea viciilor, ci şi la înmulţirea lor. „Inclusiv jocurile de noroc, există şi persoane care vor să scape de acest viciu. Ei sunt trataţi cu profesionalism, există echipă terapeutică formată din medic psiholog şi asistent social, care le stau la dispoziţie”, ne-a declarat psihologul CPECA Braşov, Anda Samson. Internetului îi pică în plasă tot mai mulţi tineri, iar un alt fenomen de o amploare mai mică, ce-i drept, este dependenţa de cumpărături, unii dintre noi cu ceva mai mulţi bani neputând sta departe de magazine şi discounturi.
Indiferent de viciu, în primul rând trebuie să-l conştientizăm. „Există şi drumul reversibil de la acel viciu. Trebuie să le spunem că îi aşteptăm la consiliere şi de ce nu, la a activa împreună cu noi, a milita împotriva fenomenului drogurilor. Ei trebuie să ştie că serviciile sunt gratuite, confidenţiale şi că există şanse de reuşită cu participarea lor”, ne-a mai declarat psihologul. Şi când vine vorba despre ajutorul profesioniştilor, braşovenii sunt din ce în ce mai deschişi şi spun că dacă ar avea prieteni cu anumite dependenţe le-ar recomanda să meargă la astfel de centre.
„Eu cred că este foarte important, fiind un viciu, o fac până la urmă şi inconştient, din obişnuinţă, deci trebuie mers la profesionişti”, ne-a spus un braşovean. „I-aş spune, vezi că e un centru acolo, du-te şi vezi ce rezolvi“, ne-a declarat o braşoveancă. Având în vedere că în Braşov tot mai multe grupuri de traficanţi au fost anihilate şi în curând va intra în vigoare şi cadrul legislativ care să interzică substanţele denumite generic etnobotanice, specialiştii Centrului de Prevenire şi Consiliere Antidrog, sunt convinşi că numărul consumatorilor dependenţi de astfel de substanţe va scădea.
Centrul vă aşteaptă zilnic, în cursul săptămânii, pe str. Mureşenilor nr. 5, înte orele 8.00 - 16.00. (S. F.)