98% dintre afacerile din sectorul IMM-urilor din România sunt microîntreprinderi de tip SRL, cu sediul la domiciliul proprietarilor sau la o căsuţă poştală, cu maxim 2 angajaţi şi afaceri de până în 100 de milioane de lei/anual, relevă un studiu privind business-ul întreprinderilor micro, mici şi mijlocii (IMM), scrie bizbrasov.ro.
Studiul KeysFin, prezintă în cele peste 90 de pagini o radiografie completă a business-ului din sectorul IMM din România, care identifică evoluţia acestora (situaţia infiinţărilor de firme, radierilor, insolvenţelor, falimentelor, la nivel naţional, regional şi pe judeţe, forma juridică sub care activează, domeniile de activitate,evoluţia cifrei de afaceri -inclusiv situaţia activelor, plăţilor restante şi disponibilităţilor, a forţei de munca etc.), potenţialul de investiţii (domeniile care au înregistrat cel mai bun rezultat financiar în ultimii 10 ani, zonele geografice unde există sectoare de business insuficient dezvoltate etc.) şi riscurile asociate (comportament de plată, datorii, situaţie active etc.).
La nivel geografic, cele mai multe IMM-uri sunt localizate în zona Bucureşti-Ilfov, urmată de Constanţa, Timişoara, Braşov, Cluj şi Arad. „Cum economia românească înseamnă în mare parte comerţ, faptul că în zona Bucureşti-Ilfov se face cel mai mare profit ţine de existenţa unei infrastructuri de business şi clientelă care asigură o turaţie optimă a motorului economic. Evoluţia afacerilor este influenţată, bineînţeles, de rata ridicată a populaţiei şi a veniturilor substanţial mai ridicate decât în alte regiuni”, afirmă experţii. Statisticile arată, pe de altă parte, că cele mai riscante zone de afaceri se derulează în Centru, Nord-Vest şi Sud-Est, acolo unde sunt înregistrate cele mai multe firme în insolvenţă. “Radiografia business-ului românesc remarcă existenţa unei legături directe şi strânse între nivelul de dezvoltare a economiei şi puterea de cumpărare din zonele respective”.