Companiile din Capitală asigură 17% din totalul exporturilor, iar judeţele Argeş, Timiş, Arad, Constanţa şi Braşov aduc în balanţa comercială a României alte 18 mld. euro, împreună cu Bucureştiul generând 50% din exporturile de 52,5 mld. euro din economia locală, scrie zf.ro.
Judeţul Argeş are exporturi de peste 5 mld. euro, dar fără Dacia şi furnizorii ei economia argeşeană s-ar încadra în „restul plutonului“ într-un clasament care vorbeşte despre ruptura dintre judeţele ţării şi despre dependenţa economiei de marii investitori.
Iaşiul, capitala academică a Moldovei, are exporturi de numai 700 mil. euro, iar avansul faţă de 2013 este de 5%, în linie cu piaţa, în timp ce în Prahova, spre exemplu, amprenta parcurilor industriale se vede într-un avans de 18% al exporturilor, de aproape patru ori mai mare faţă de ritmul pieţei. Iaşiul a atras în ultimii ani investiţii în centre de servicii şi în IT, dar industria rămâne firavă.
Judeţele în care exporturile nu contează sunt Gorj, Mehedinţi şi Giurgiu, cu livrări externe mai mici de 150 de milioane de euro anual, însă nici judeţele din Moldova sau cele din sudul ţării nu se pot lăuda cu atragerea de investiţii cu potenţial de export.