Construită între 1926 și 1927, Cabana Urlea din Munții Făgăraș va fi readusă la viață, după ce a fost lăsată de izbeliște timp de mai mulți ani și a devenit o ruină.
Trei tineri iubitori ai muntelui, membrii ai asociației „Poveştile Carpaţilor” pun în mișcare o acțiune prin care cabana să fie recondiționată și readusă la viață.
„Începând cu această lună, Cabana Urlea se află în proprietatea a trei iubitori de munte ce îşi propun ca prin ONG-ul Poveştile Carpaţilor şi cu ajutorul tuturor celor dornici să revadă cabana repusă pe picioare, să începem reconstrucţia acesteia în primăvara anului viitor. Pentru noi este un pas important, este un proiect ambiţios prin care considerăm ca putem aduce turismul montan în România la un nivel înalt respectând tradiţia şi natura. Cabana Urlea este desprinsă din poveştile Carpaţilor, iar noi credem că această poveste merită spusă şi trăită mai departe şi de copiii nostri”, au explicat membrii asociației, „Poveştile Carpaţilor”, Cristina, Bogdan şi Nicu.
Bucureștenii au ajuns în urmă cu o lună în Poiana Curmăturii de pe Culmea Moşului și tot atunci au decis că trebuie să facă ceva pentru locul de care sunt legați sute, poate mii de făgărășeni.
„În urmă cu o lună ne-am propus să ajungem şi noi în acest colţ de Făgăraş, dorind să vedem cum este această fantomă a munţilor, o perlă a turismului montan de odinioră şi ce am putea face pentru ea. Și iată că ajungând aici am descoperit acest loc minunat și ne-am îndrăgostit de el”, au adaugat cei trei.
După Revoluție, cabana a fost cumpărată de către o firmă din Brașov care se ocupa cu gestionarea librăriilor. În 1996, SKV, care o construise, s-a reînființat și a demarat un proces pentru retrocedarea Cabanei Urlea, așa cum s-a întâmplat și pentru Cabana Postăvaru, însă cabana a ajuns, în 2005 în posesia unui investitor privat. Ulterior, aceasta a fost lăsată pradă timpului și vizitatorilor iresponsabili, fiindcă noul proprietar nu a investit nici bani în reparații și nu a adus nici un cabanier care să se ocupe de adăpostul din Făgăraș. Până în 2011, cu efortul voluntarilor, a putut fi folosită drept refugiu, iar apoi a fost lăsată cu totul de izbeliște.
Cei care vor să le dea o mână de ajutor celor trei tineri îi pot ajuta efectiv la lucrări, sau pot să facă donații materiale sau donații în bani în contul Asociaţiei Poveştile Carpaţilor, deschis la ING Bank cu numărul: RO30 INGB 0000 9999 0760 2164.
Cabana este situată într-o poiană imensă (Poiana Curmăturii de pe Culmea Moşului), înconjurată de o pădure de brazi, fiind cuprinsă de Valea Pojortei şi Valea Brezcioarei. Până la cabană se poate ajunge doar la pas, în aproximativ trei ore, pe unul din cele trei trasee turistice marcate ce pleacă din satul Breaza. De la cabană mai departe se deschid o serie de poteci către zone diferite, principala atracţie fiind Creasta Făgăraşului.