Ordonanţa care prevede cumpărarea cartelelor prepay doar cu buletinul, declarată neconstituţională de CCR
Curtea Constituţională a României a declarat marţi 18 februarie 2020, drept neconstituţională OUG nr. 62/2019, actul normativ prin care era introdusă obligarea furnizorilor de telefonie mobilă de a colecta datele de identificare ale utilizatorilor cartelelor SIM, cel mai bine cunoscute drept prepay.
Cu unanimitate de voturi, judecătorii au decis că ordonanţa de urgenţă este neconstituţională în ansamblul său şi a respins toate modificările făcute de Guvernul Dăncilă în vară ca urmare a tragediei de la Caracal.
Această prevedere privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul are o istorie îndelungată. Prima dată când a apărut această idee, a fost în 2012, după atacul terorist din localitatea bulgară Burgas, când a fost discutată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărării a Ţării (CSAT). Ulterior a fost preluată de doi deputaţi consideraţi a fi apropiaţi de SRI: Sebastian Ghiţă şi Georgian Pop (chiar preşedintele comisiei de control al SRI) şi s-a concretizat în 2014 într-o lege unde cartelele prepay doar cu buletinul erau băgate la pachet cu obligaţia furnizării şi reţinerii datelor personale la accesarea reţelelor publice Wi-Fi. Acest proiect a fost susţinut şi de Victor Ponta, pe atunci prim-ministru. Legea avea să pice la Curtea Constituţională în urma unei contestaţii făcute de Victor Ciorbea, pe atunci Avocatul Poporului. Tot în acea perioadă, CCR a respins şi aşa-zisa Lege Big Brother, care dădea puteri sporite SRI în accesarea datelor stocate de operatorii de telefonie mobilă, provocând o reacţie furioasă a lui George Maior, pe atunci director SRI.
În atacurile sale virulente, George Maior s-a lansat în atacuri directe la judecători şi l-a nominalizat direct şi pe Daniel Morar, fost şef al DNA ajuns cu puţin înainte de judecarea acestor proiecte judecător CCR. Fostul şef SRI i-a acuzat că au creat un vid legislativ şi că „va şti pe cine să arate cu degetul”, atunci când se va petrece „o catastrofă”. Maior a plecat de la conducerea SRI, la scurt timp, în ianuarie 2015. Înainte de această plecare, însă, judecătorul CCR Toni Greblă avea să fie arestat preventiv într-un dosar care s-a finalizat prin achitare în iunie 2019. Numeroase voci aveau să acuze, ulterior, SRI de implicare în dosarul lui Greblă.
Plenul Curţii Constituţionale s-a pronunţat, așadar marţi, asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 62/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 62/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice este neconstituţională, în ansamblul său”, a transmis CCR.
În concluzie vom putea să cumparăm ca și până acum și pe viitor cartele telefonice fără să avem nevoie de buletin. Cartelele prepay rămân anonime.