Toți cei care ajung în Brașov ne laudă orașul și frumusețea sa deosebită, drumurile, giratoriile, asfaltul, curățenia, ce mai?… infrastructura și obiectivele turistice sunt plusurile orașului de sub Tâmpa. Brașovenii, fie ei get-beget sau nu, poartă un patriotism local deosebit, uneori exagerat. Orașul nostru e cel mai tare!
Și totusi… Avem destule minusuri. Încep cu nivelul de trai. Brașovului i-a murit industria grea, comunistă, de un deceniu și mai bine. Toate fabricile s-au închis, iar în momentul de față nu mai există nici fizic, au fost dărâmate și ici-colo au apărut în loc hipermarketuri sau mici făbricuțe. În locul marii industrii, s-au aciuat multinaționale cu mai puțin de 6.000 de angajați, plătiți prost, foarte prost.
Am ajuns ca la o analiză sumară să constatăm că Brașovul este pe locul 4 în țară la exporturi, dar la nivel salarial suntem cu 100 de lei sub media națională. Adică, ne putem compara cu județele sărace din Estul Moldovei și cu cele din Sudul Olteniei. În condițiile în care piața și coșul zilnic sunt puțin sub nivelul Bucureștiului.
Nivelul salarizării e cauzat tot de dispariția bruscă a vechii industrii, muncitorii de vârsta a-II-a fiind într-atât de disperați încât au rupt ușa patronilor, acceptând salarii mizere și ore peste program neplătite. Cum să ai pretenții la un salariu bun ca tânăr proaspăt absolvent de facultate, fără experiență, când concurezi cu un domn de vârsta tatălui tău, cu studii superioare, 20 de ani de experiență și așteptări de venit net de 1.4000 lei?
Traiul scump și prost a influențat și restul afacerilor orașului. Brașovul a avut 3 tentative de mall, niciuna reușită. Eliana Mall a fost primul, a sfârșit prin a se transforma în Real, Auchan + magazine telecom și second-hand la etaj. Mai are un cinematograf, gol mai tot timpul, singurul din oraș. A urmat Macro Mall, care, deși n-a avut chiriași premium, cu prețuri de speriat, a murit și el. Unirea Shopping Center a fost deschis acum vreo 5 ani cu mare tam-tam, în prezent având mai puțin de jumătate din spații ocupate. Deunăzi, acționarii lui anunțau extindereacomplexului, lucru straniu dacă ne gândim că gradul de ocupare actual e de mai puțin de 50%. Pentru viitor, se anunță mai multe malluri care mai de care mai gigantești, dar știm noi că au mai anunțat în trecut și alții Korona Mall și ceva pe la fosta fabrică Temelia, iar acum tot buruieni cresc pe acolo. Cora se anunța a fi mai mult decât un supermarket obișnuit pe fosta platformă Hidromecanica, dar studiile pieții au arătat că nu putem duce atâta shopping și s-a decis redimensionarea pe minus a proiectului și împingerea finalizării spre 2015.
Brașovul stă prost la capitolul edificii culturale. Anul acesta s-a inaugurat noua Filarmonică, cu un design de depozit de materiale de construcții, unii zic cu acustică bună. Problema e că la noi lumea nu calcă nici pe la stadion, d-apoi la acțiuni culturale. Brașovul trage speranțe pentru a fi nominalizat curând Capitala Culturală Europeană pentru anul 2021. O glumă bună, nimic mai mult! N-o fi Brașovul vreo Slobozie, dar nici cu Iașiul, Timișoara sau Clujul nu poate concura.
Dacă nu prea ne culturalizăm, se pare că nici viața de noapte nu-i mult mai vie. Brașovul nu mai are de multă vreme vreun club renumit, poate tocmai și din pricina nivelului de trai și al studențimii nu prea avute.
Că veni vorba de studenți, Universitatea Transilvania a crescut într-un an cât altele în 10, numărul facultăților și al studenților s-a tot mărit, dar nu putem încă să ne comparăm cu celelalte mari centre universitare din țară. Studenții străini sunt încă puțini, deloc asemănător cu ce vezi la Cluj, de exemplu. Un plus ar fi investițiile făcute în ultimii ani, dar și la dotări mai e mult de lucrat.
Un alt minus ar fi fațadele din Centrul Vechi. O tară veche a Brașovului, rămasă în coadă de pește până în prezent. Poate proximul cutremur va rezolva problema prin cauze naturale.
Brașovul va avea în viitorul apropiat aeroport și pare-se că vom fi legați în câțiva ani și de segmentul de autostradă Comarnic-Brasov, cel puțin. Va fi destul pentru a relansa orașul și județul? Trebuie amintit că Brașovul are printre cele mai mari scăderi demografice dintre orașele mari și jumătate din populația actuală e reprezentată de pensionari. Sistemul sanitar de stat e în bună parte la pământ, din puținii bani s-au făcut modernizări la unele secții. Cel privat înflorește, dar pe bani mulți.
Deci, ce-i mai lipsește Brașovului?