Nu mă entuziasmez eu prea uşor, ba dimpotrivă, sunt un tip mai degrabă sceptic. De data asta vin şi spun: anunţul de azi, 6 iunie, al liderilor USL, mi se pare prima lovitură politică adevărată, după constituirea alianţei. Bref, USL contraatacă la propunerile băsesciene de revizuire a Constituţiei cu trei soluţii simple, care se pot pune în operă foarte rapid.
Odată, modificarea legii electorale, în care să se prevadă diminuarea numărului de parlamentari, la maxim 320 (în cele două camere); apoi, modificarea legii uninominalului, astfel încât parlamentarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin (sistem deja legiferat pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene). Acesta e sistemul englezesc: winner take all, câştigătorul ia totul. În sfârşit, o propunere legislativă privind interzicerea migraţiei politice. Parlamentarul ales sub sigla unui partid îşi va pierde locul în legislativ dacă îi dă prin cap să plece la altă grupare politică.
De ce spun că e o lovitură? În primul rând, pentru că lasă referendumul gândit de Băsescu, odată cu localele, cam fără obiect. Apoi, pentru că plusează: alegeri într-un singur tur şi interzicerea de facto a migraţiei politice, care a devenit în ultimii ani o mizerie. Vezi apariţia din neant a partidului traseiştilor, UNPR, creat în laboratoarele cotroceniste.
N-am idee cum vor reacţiona pedeliştii, dar presimt că sunt în mare încurcătură. Nu pot zice nu, dar nici nu le convine să li se tragă preşul de sub picioare. Pentru că asta se întâmplă. Cei mai mulţi se gândeau că revizuirea Constituţiei e imposibilă, pentru că USL nu va vota propunerile prin care preşedintele devine un factotum.
Acum, situaţia se schimbă radical. Cu acest şah inteligent. Cum va reacţiona Băsescu? Îi va lăsa pe aleşii pedelişti să voteze propunerile USL? Sau le va lua în derâdere, în stilul său grobian-zeflemitor, simţind că pierde avantajul primului serviciu?
de Adrian Teacă