Locuitorii unei artere din cartierul Tractorul nici nu bănuiesc ce personalitate impresionantă a Armatei române a dat numele străzii lor. Născut pentru a ţine arma în mână, generalul s-a făcut apreciat pe parcursul celor două războaie mondiale, fiind distins cu cele mai prestigioase ordine şi medalii. Ultimii 17 ani din viaţă i-a trăit la Braşov, iar acum 3 ani, Batalionul 21 Vânători de Munte din Predeal a primit numele onorific „General Leonard Mociulschi".
Puţini dintre noi ştiu că un brav general al Armatei române a locuit în ultima parte a vieţii, la Braşov. „Nu am auzit de el. Cred că a fost un general”, recunoaştea cu uşurinţă, în cadrul unui sondaj realizat de elevii unei şcoli din cartier, o braşoveancă domiciliată pe strada… General Mociulschi. Aspecte din viaţa unuia dintre cei mai curajoşi generali români, neştiute de nimeni, au fost relatate în urmă cu câţiva ani de fiul său, Petre Mociulschi (1926-2006) şi au fost prezentate de site-ul AlterMedia.
„S-a născut pentru armată!” Leonard Mociulschi s-a născut pe 27 martie 1889 în comuna Simincea, judeţul Botoşani. Şi-a început cariera militară în 1910, când a fost admis în Şcoala de Ofiţeri de Infanterie Bucureşti. A absolvit în 1912, cu gradul de sublocotenent. Participă la luptele din Primul Război Mondial, de la Oituz şi Soveja. Faptele sale eroice l-au propulsat la gradul de căpitan. În perioada interbelică, a fost însărcinat cu comanda unui batalion de munte în Sighetul Marmaţiei şi a primit gradul de locotenent colonel. Între timp, Leonard avea să-şi întemeieze o viaţă de familie. S-a însurat cu Ecaterina, iar după scurt timp, pe lume a venit Petre, unicul copil al familiei. Aceştia au avut mult de suferit, întrucât erau mai tot timpul singuri, ofiţerul fiind mai tot timpul plecat la instrucţie sau pe front. În 1937, a fost promovat colonel, iar al II-lea război mondial l-a găsit pe Mociulschi la comanda Brigăzii IV de Vânători de Munte. În fruntea oamenilor săi, a participat la eliberarea Basarabiei. Apoi, trecând la comanda Diviziei III de Vânători de Munte, a luptat împotriva armatelor ruseşti în Caucaz şi Crimeea. „Era un general temerar, care şi-a făcut din munte un aliat. A fost un virtuos al manevrelor de învăluire” povestea colonelul în rezervă, Aristotel Cucu. Datorită isteţimii sale, Mociulschi a reuşit să eludeze gloanţele inamicilor, pe care, prin lupte înverşunate, i-a învins.
Nu–l atingea glonţul. „Spunea că pentru el nu s-a turnat glonţul care să-l atingă. Asta, deşi lupta întotdeauna în linia I” îşi aminteşte urmaşul generalului. Tovarăşii de arme aveau numai cuvinte de laudă pentru neînfricatul luptător. Căpitanul Mezdrea scria în memoriile sale: "era aidoma unui dirijor, dar în ce condiţii! La semnele lui intrau pe rând în partitura de foc, ori mitraliere, ori aruncătoare de 60 mm, ori sălta un pluton sau toate, ori se înainta grupă cu grupă sau om cu om.” Sfârşitul celui de-al II-lea război mondial avea să fie începutul unei vieţi de coşmar pentru neînfricatul ostaş. Fiind acuzat ca "element reacţionar şi ostil R.P.R.", a fost arestat "pentru conduită contrară regimului democrat", ca urmare a unei note anonime potrivit căreia, în perioada 1945-1946, ar fi intrat în contact cu ofiţeri americani şi englezi din Comisia Aliată de Control.
8 ani de puşcărie. În 1948, Mociulschi a fost învinuit de crime de război de către mai marii regimului comunist şi a stat opt ani în puşcărie. A fost eliberat în 1955 din penitenciarul Jilava, dar i s-a stabilit domiciliul forţat în Blaj. Avea sănătatea şubredă din cauza detenţiei şi muncii istovitoare la canalul Dunăre- Marea Neagră, iar pensia i se suspendase. Când a ieşit din închisoare, a fost nevoit să descarce vagoane la Blaj, pentru a supravieţui, iar Ecaterina, soţia sa, s-a angajat ca zilier . „Abia în 1962 ne-am reunit la Braşov, când Partidul Comunist şi-a dat seama că are nevoie de un trecut” a spus Petre. În acel an, unităţile de Vânători de Munte au fost reînfiinţate, iar PCR avea nevoie de idoli pentru aceşti soldaţi, povesteşte colonelul în rezervă , Aristotel Cucu. Şi-a primit înapoi meritele şi distincţiile câştigate prin lupte crâncene şi a primit o pensie din partea statului. În plus, statul comunist i-a acordat un apartament pe Bulevardul Gării. Acolo a locuit până în 1979, când a murit.
A fost incinerat. „A fost un om puternic, care s-a ţinut drept până în ultimii ani de viaţă. Era un pasionat al muntelui, un „munţoman”. La 80 de ani, schia pe Postăvarul în curse contra-cronometru” a declarat Petre. Corpul i-a fost incinerat potrivit dorinţei sale, iar cenuşa Generalului de Corp de Armată Leonard Mociulschi a fost împărţită în trei urne şi împrăştiată de pe trei piscuri montane : Moldoveanu, Omu şi Postăvarul. Anul 2007, anul integrării României în Uniunea Europeană, a fost şi anul repunerii în demnitate a numelui generalului erou Leonard Mociulschi, cu prilejul acordării denumirii onorifice "General Leonard Mociulschi" Batalionului 21 Vânători de Munte de la Predeal. Elena Cristian