Zeci de asistenţi personali braşoveni vor picheta în faţa sediului Ministerului de Finanţe.
Însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi pichetează miercuri, între orele 10.00 şi 12.00, sediul Ministerului Finanţelor din Bucureşti, şi speră să fie primiţi la discuţii de către ministrul Gheorghe Ialomiţianu
100 de persoane disponibilizate. Potrivit preşedintelui Sindicatului Asistenţilor Personali (SAP) din Braşov, Viorica Puiu, dacă însoţitorii din municipiul Braşov nu vor fi afectaţi de disponibilizări, în mai multe localităţi din judeţ, printre care Feldioara, Apaţa, Budila sau Râşnov, mai mult de 100 de asistenţi, în majoritate rude ale persoanelor cu dizabilităţi vor rămâne fără locuri de muncă.
Nimeni nu vine pe 520 de lei. „Salariul net al unui însoţitor este de 520 de lei. O dată concediat asistentul, această sumă va fi primită, sub formă de indemnizaţie, de către persoana cu handicap care, teoretic, ar trebui să plătească un îngrijitor. Având în vedere că este vorba de persoane cu handicap, nu ştiu cine ar accepta să aibă grijă de ei, pentru 520 de lei pe lună. Problemele au apărut când ministrul Finanţelor a dispus reducerea sumelor alocate plăţii acestei categorii de angajaţi”, a declarat Puiu.
Bolnavi lăsaţi fără sprijin. Pe de altă parte, ea a afirmat că, o dată concediaţi, asistenţii nu vor mai beneficia de asigurări sociale şi vor fi nevoiţi să îşi caute un serviciu. În aceste condiţii, ei ar trebui să lase bolnavii acasă, nesupravegheaţi, şi mulţi dintre cei cu handicap au probleme psihice. Pe de altă parte ea spune că, pe lângă faptul că sunt mici, uneori, salariile mai sunt plătite şi cu întârziere. „Dacă cei aproape 360 de însoţitori din Braşov îşi primesc banii la timp, în judeţ, apar întârzieri de două sau trei luni”, a mai declarat preşedintele SAP.
"Eu caut de peste 2 ani de zile pe cineva să angajez să aibă grijă de băiatul meu. Că eu şi mâine aş avea unde să muncesc, dar nu se poate, nu vine nimeni doar pentru 500 de lei." a declarat Ovidiu Antonesi, tată şi asistent personal