Renumitul diplomat interbelic Nicolae Titulescu va fi comemorat vineri, de la ora 12, la Braşov, unde se află mormântul său. La eveniment vor fi prezenţi reprezentanţi ai Ordinului Militar de Malta, Marele Priorat Român al Ordinului Militar de Malta, membri ai Asociaţiei Ambadasorilor din România şi oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe.
Rămăşiţele pământeşti ale lui Titulescu au fost îngropate în curtea bisericii Sfântul Nicolaie, în urmă cu 20 de ani. A fost dorinţa testamentară expresă a marelui om politic să fie înmormîntat la în Ardeal, la Braşov, dorinţă care i-a fost îndeplinită abia la jumătate de secol de la trecerea sa în nefiinţă, în Franţa, unde se afla în exil.
Nicolae Titulescu, considerat cel mai mare diplomat român, a fost ministru al justiţiei, al finanţelor, ministru de externe, ambasador în Anglia şi Franţa, preşedinte al Ligii Naţiunilor, iar în anul 1935 a fost propus pentru Premiul Nobel pentru pace. Nemulţumite de politica externă preconizată de Titulescu, cercurile politice profasciste şi guvernele Germaniei şi Italiei au făcut presiuni pentru înlăturarea lui. În 1936, regele Carol al II-lea l-a îndepărtat din guvern, unde ocupa portofoliul de la externe. Titulescu a plecat în exil, în Elveţia, apoi în Franta, la Cannes, unde a şi murit, în martie 1941. Deşi s-a născut în Oltenia, prin testamentul scris în anul 1940, cerea să fie înmormântat "la poalele Tâmpei, pe o alee între brazi, undeva mai deoparte. Prietenii mei de la Braşov îmi vor găsi locul. Tache Ionescu la poalele Bucegilor, eu la picioarele lui, la poalele Tâmpei... Aparţin Bisericii Ortodoxe Române", scria Nicolaie Titulescu în testament. În ciuda dorinţei exprese de a fi înmormântat la Braşov, timp de cinci decenii, corpul său neînsufleţit a rămas în Franţa, de unde a fost adus la Braşov, abia în anul 1992. Ulterior, de la Marsilia au fost aduse şi osemintele soţiei, Ecaterina Titulescu, fiind depuse în acelaşi mormânt din Schei. (E.C.)