Pe 6 iunie vom fi chemați la urne pentru a ne vota viitorul primar, consilierii locali și județeni, sperând, ca de fiecare data, ca aceștia să nu ne mai amăgească și dezamăgească cu performața lor în slujba orașului și a județului nostru.
Deja cel puțin 5-6 nume se vehiculează în competiția pentru fotoliul de primar, unii și-au anunțat candidatura, alții mai așteaptă încă binecuvantarea partidelor.
În tot acest peisaj dinamic, care riscă pe alocuri să confuzeze electoratul, am identificat o posibilă candidatură la primărie, a unui fost consilier al Familiei Regale române, actualmente deputat independent, domnul Cornel George Comșa.
Brașovul Tău: Domnule Comșa, este posibilă o candidatură independentă cu adevărat la primăria unui oraș de talia Brașovului? Nu ascunde această "independență" interesele obscure ale cuiva? Care ar fi atuurile dumneavoastră în această competiție?
Cornel George Comșa: Sigur că este posibilă, chiar și într-un oraș ca Brașovul, însă îngrijorarea dumneavoastră este întemeiată, miza este mare, și vom vedea, din păcate, mulți "independenți" vopsiți, care de fapt reprezintă grupuri pragmatice de interese. Miza de a avea sau nu controlul unui municipiu cu un buget de 600-700 de milioane de lei este imensă, și nimeni nu vrea să piardă. Prin urmare se va investi, atât de către partidele mari, cât și de către oamenii de afaceri obișnuiți cu banii statului, în tot felul de candidați.
În ceea ce ma privește, faptul că am lucrat ani buni de zile pentru Familia Regală, care este deasupra și în afara politicii, ar fi o primă garanție a independenței. Apoi, faptul că sunt străin de toate combinațiile locale dintre partide, mă pune într-o postură fericită în orice campanie.
BT: Adică faptul că nu sunteți născut în Brașov este un avantaj, nu un dezavantaj?
CGC: În Brașov 80% din familii au măcar un membru care nu este născut aici. Când se strâng duminica la masă, cu nepoți și copii, părinți și bunici, măcar unul din membrii familiei nu este născut brașovean, dacă nu mai mulți. Vă dați seama, în anii '50 Brașovul avea 50.000 de locuitori. După industrializare, la finele anilor '80, erau aproape 400.000. Adică 350.000 de oameni noi, care nu au reprezentat un spor demografic natural. Au venit din Ardeal, din Moldova, din sudul țării. Au venit și au pus umărul la ridicarea orașului nostru. Așadar nu e niciun dezavantaj, avem zeci de mii de oameni ca mine în oraș, ba mai mult, această "naturalizare" a mea este încă o garanție a neutralității și independenței.
BT: Sunteți deputat independent din 2014. De ce nu ați migrat către partidele mari?
CGC: Partidele mari sunt niște animale politice complicate, pline de încrengături de interese pe care mai bine să nu le cunoști! Numai când vezi ce scoate DNA-ul la iveală și îți piere cheful să încerci măcar. Am avut oferte atât de la PSD cât și de la PNL și UNPR, însă le-am refuzat. Nu trebuie să fii vreun geniu ca să îți dai seama cât de jos au putut coborî aceste partide în ochii oamenilor. Ultimele sondaje arată că doar 6% dintre români mai au încredere în partide. Cifra este dezastruoasă!
BT: Asa este, oamenii s-au săturat de vorbe, s-au săturat să fie mințiți cu o regularitate elvețiană. Mai există vreo speranță? Ce ați putea aduce nou dumneavoastră?
CGC: Nu doar eu, fiecare candidat ar trebui să dovedească ceva până la data alegerilor. Brașovenii sunt oameni deștepți, s-au plictisit să audă promisiuni cu aeroportul, cu autostrada, cu locurile de muncă...terbuie să aducem ceva concret. Iar eu pot aduce ceva concret, cuantificabil - în bani serioși investiți în Brașov, în locuri de muncă reale care vor fi create prin investițiile acestea. M-aș bucura dacă fiecare candidat, în loc să dea mărțișoare și flori femeilor prin piețe, sau, mai rău, niste mici și o bere de 1 mai, să aducă o făbricuță în oraș. Să spună - dragi brașoveni, am convins un investitor să vină să înceapă să producă, și să angajeze 120 de oameni. Sau 300. Sau 1000. Abia atunci o candidatură capătă un contur serios.
BT: Înteleg, face sens ce spuneți. Cum scăpăm însă de plaga aceasta a corupției?
Ne trebuie un primar înstărit, care să nu fie tentat să bage mâna în buzunarul nostru? Cum putem opri afacerile câtorva oameni cu municipalitatea? Cum putem opri sutele de milioane de lei sau euro să se scurgă în mod ilicit înspre buzunarele câtorva oameni?
CGC: Corupția pleacă de la modul în care vezi instituția pe care o servești și funcția pe care o deții. Dacă intri în primărie decis să furi cât poți, până vei fi prins, alt deznodământ nu te așteaptă. Vei fi prins! La fel, dacă te urci călare pe instituție ca și când totul ți se cuvine, ca și cum un oraș întreg te servește, și nu tu ești cel care servește orașul, atunci intervine un alt tip de corupție. La fel de nociv, la fel de păgubos. Omul care vine în Primărie decis să o servească, decis să investească în cariera lui și în menirea lui de a-i ajuta pe oameni, are o șansă să înlăture corupția. Omul care înțelege să înmulțească banii publici atrăgând investitori și nu să îi sifoneze înspre buzunare de partid sau grupuri de interese, are o șansă să facă bine orașului. Omul care nu intră în Primărie să se înavuțească, pentru că până acum n-a reușit acest lucru pe alte căi, legale, poate avea o șansă să câștige inimile brașovenilor. Consider că eu pot fi un astfel de om.
BT: În încheiere aș dori să vă întreb, care este principala problemă pe care o are Brașovul? Și este această problemă remediabilă?
CGC: Principala problemă este plecarea copiilor noștri înspre alte orașe și țări, îmbătrânirea Brașovului și, în consecință, lipsa de perspectivă. Vă dați seama ce dramă pot trăi oamenii aceștia adevărați, puternici, care au ridicat Brașovul? Istoric și uman, situația este dramatică. Adică în anii '90, prăbușirea marilor industrii și fabrici - Steagul, Tractorul, Hidromecanica, Metrom - a adus suferință pentru zeci de mii de oameni în plină forță, la mijlocul vieții, le-a retezat speranțele și i-a lăsat dezorientați, într-o lume complet nouă, rapace. Astăzi, după 20 de ani, copiii lor, lumina și speranța unor vieți refăcute, ridicate din ruinele industriei, acești copii trebuie să îi părăsească, pentru a-și face un rost în viață. Aici trebuie să oprim istoria. Îi putem ține pe acești copii lângă noi, să refacem gloria Brașovului, să îi împlinim potențialul orașului nostru, investind în industrii noi, în software, IT, în creierul și calitatea acestor tineri. Știu cum se face și pot să o fac. Am nevoie doar de șansa de a dovedi.
BT: Vă doresc să primiți această șansă din partea brașovenilor, noi v-am dat și vă vom da în continuare șansa să vă exprimați. Vă mulțumim!
CGC: Și eu vă mulțumesc. Să ne reîntalnim cu bine!