Sari la conținut

Cotidianul: Prefectul Ion Gonţea, de trei ori penal!

Ion Gonţea alături de George Scripcaru, şeful său pe linie de partid, jonglează după bunul-plac cu fondurile publice şi cu terenurile, potrivit cotidanul.ro.

În data de 2 decembrie 2011, DNA anunţa că Ion Gonţea şi George Scripcaru sunt cercetaţi de procurori pentru complicitate la luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul şefului OPC Braşov, Ionel Spătaru, la rândul său reţinut.

Aceasta nu este singura problemă de ordin penal pe care o are Gonţea.  În 2009, la doar câteva luni după ce a fost numit prefect, presa relata despre faptul că Gonţea (de profesie notar) a legalizat vânzarea, la preţ de nimic, a peste 20 de hectare ale uzinei de armament Tohan Zărneşti. Tunul imobiliar marca Gonţea are în spate investitori italieni. Presa locală susţinea la acea vreme că familia Fontana s-a asociat în 2003 cu Uzina de Armament pentru înfiinţarea unui parc industrial. Tohan Zărneşti ar fi adus în afacere 21 de hectare de teren evaluate la 10 milioane de euro. După asociere, italienii ar fi reevaluat terenul, care a ajuns la doar 75.000 de euro. Ingineria i-ar fi adus familiei Fontana 80% din acţiunile Parcului Industrial. 20 de hectare din cele 21 ar fi fost vândute prin tranzacţii legalizate de notarul Gonţea, actualul prefect.
Tot prin mâna lui Ion Gonţea au trecut şi terenurile din celebrul dosar Condor, o altă mega escrocherie imobiliară, pentru care actualul prefect a fost inculpat în 2003 şi trimis în judecată încă din 2006. Dosarul Condor vizează un lot de 11 inculpaţi (printre care şi prefectul de Braşov) care au prăduit fără milă SC Condor SA (fosta ICS Alimentara Braşov). Ion Gonţea şi cei zece complici ai săi sunt acuzaţi de evaziune fiscală, fals intelectual, abuz în serviciu, delapidare, spălare de bani, înşelăciune şi asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Practic, la începutul anului 2000, 13 imobile ale ICS Alimentara Braşov au fost vândute unor acţionari la preţurile pe care aceste imobile le aveau în 1989. Actele care s-au întocmit la vânzarea acestor clădiri au fost legalizate şi semnate la biroul notarial al actualului prefect PDL de Braşov, Ion Gonţea. Prejudiciul produs statului român a fost apreciat de procurorii PNA la aproximativ 1,3 milioane dolari (la cursul de schimb din 2003). Fost deputat PDL, actualmente prefect PDL de Braşov, Gonţea este inculpat în dosarul penal nr. 245/45/2009, aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Potrivit rechizitorului întocmit pe 8 noiembrie 2006 de către procurorul Doru Gabriel Stoica, Gonţea, în calitatea de notar public, a întocmit trei acte notariale în baza cărora au fost încheiate tranzacţii ilegale cu spaţiile care au aparţinut SC Condor SA Braşov. Ca urmare, în sarcina lui Ion Gonţea s-a reţinut şi infracţiunea de favorizare a infractorului.

Comentarii

Ultimă oră