Şi oamenii din trecut îşi făceau selfie. Cel mai vechi are peste 3.300 de ani.
Dorinţa oamenilor de a-şi imortaliza propriul chip nu este nouă, deşi acum este mai la modă ca oricând, datorită nebuniei selfie-urilor.
Cel mai vechi selfie, denumit mai degraba autoportret are mai bine de 3.300 de ani. Într-o dală de piatră din 1365 î.Hr au fost cioplite chipul sculptorului, Faraonul din Akenator, Bek şi al soţiei sale, Taheri. Se pare că însuşi Bek ar fi cioplit totul. Se considera a fi primul autoportret din istorie. Acum piatra se află în Muzeul Egiptean din Berlin.
În Europa, artiştii au început să picteze autoportrete în epoca medievală. Moda era ca propriul chip să fie inserat în picturile pe care maeştrii le creau pentru alte persoane. De obicei autoportretul autorului era reprezentat de un chip din mulţime. Se consida a fi mai mult o semnătură a artistului decât un autoportret.
Unul dintre primele adevărate autoportrete ar putea fi al pictorului flamand Jan van Eyck. Pictura acestuia ,,Portretul unui om'' a fost realizată în 1433. A contat mult în realizarea autoportretelor fapul ca atunci s-au ieftinit oglinzile.
Un mare autoportretist european a fost Albrecht Dürer din Nurenberg. Portretul său (asemănător cu cel al lui Hristos), în care poartă o robă, a fost pictat în 1500 când artistul avea 28 de ani. Printre alţi artişti pasionaţi de autoportrete se numără Rembrant, Élisabeth Vigee-lebrun, Francisco Goya, Egon Schiele şi Pablo Picasso. Vincent Van Gogh şi-a realizat peste 30 de autoportrete între 1886 şi 1889. El a explicat şi motivul: era un mod prin care exersa atunci când nu avea bani să plătească un model.
Apariţia fotografiei a oferit tuturor oportunitatea simplă de a-şi face un autoportret. Robert Cornelius din Philadephia a realizat primul real selfie în 1839. Spre deosebire de imaginile obţinute simplu cu aparatele de astăzi, Cornelius a trebuit să stea nemişcat pentru câteva minute.