Sari la conținut

Cum se colecta şpaga la Râşnov: Cine comentează, afară!

Cazul mitei de la Râşnov de la Centrul Naţional de Formare Profesională al ANOFM a ajuns în instanţă. Trei persoane sunt acuzate pentru dare de mită, luare de mită, respectiv, complicitate. Este vorba de pedelistul Silviu Bian, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), de Ristea Cristache, directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu (CNFPP) Râşnov, şi Alexandra Maria Ţichindelean directorul Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU).

Şpagă pe proiecte europene: Rechizitoriului întocmit de procurorii  Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată că totul a pornit de la  două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din  fonduri europene şi intitulate „Pregătirea aprofundată, continuă în  serviciul public de ocupare – PACSPO” şi „Învăţământ continuu aprofundat  pentru România – ICAR”, pentru care a fost alocate finanţările maxim  admise în cuantum de 5 milioane de euro pentru fiecare. Proiectele se  aflau în derulare la CNFPP Râşnov începând cu data de 1 iulie 2010. Bian şi-a cerut partea pentru ca aceste proiecte să se deruleze.

Citiţi mai jos câteva fragmente din rechizitoriul procurorilor din dosarul şpăgii Bian publicat pe site-ul www.alba24.ro.

Şantajaţi de Bian. "La data de 13.09.2011 Ristea Cristache a formulat un autodenunţ arătând că din luna februarie, circa 50-60% din sumele încasate pentru salariile la nivelul Centrului Râşnov s-au colectat în vederea remiterii către Bian Silviu, şeful ANOFM. Colectarea s-a făcut la cererea exprexă a lui Bian după alocarea unei părţi din sumele solicitate pentru proiect. Bian a dat de înţeles că dacă nu se colectează banii el are pârghii să împiedice alocarea a 25% din banii europeni care va duce la blocarea proiectului".

Cui nu-i convine pleacă. După ce pe 12 septembrie s-au virat salariile lunii august Cristache a strâns de la angajaţii care lucrează la proiect suma de 19.000 de lei şi 22.000 de euro. Iar cinci zile mai târziu Cristache s-a întâlnit la intrarea în municipiul Alba-Iulia cu şeful ANOFM,  pentru a-i da banii, băgaţi într-o pungă de plastic roşie. Bian l-a avertizat pe Ristea să nu vorbească la telefon, iar atunci când acesta i-a spus că "unii angajaţi strâmbă din nas", reacţia sa a fost următoarea: "pleacă, dacă nu le convine" şi "dacă comentează, afară".

Trebe să ne apărăm pielea. În luna următoarea, din salariile aferente lunii septembrie s-au colectat pentru Bian 82.000 de lei din salariile angajaţilor de la centrul din Râşnov. Bani care au fost puşi de Ristea la dispoziţia organelor de cercetare penală pentru a fi marcaţi. Pe 15 octombrie Silviu Bian a venit la Râşnov pentru a-şi primi cotizaţia lunară. Bian îi spune lui Ristea că a fost avertizat de "prieteni" că sunt reclamaţii la DNA şi să aibă mare grijă. Şi să nu aibă scris nici pe calculator sau pe vreun carnet cum strânge banii, ca să nu există ulterior probe.  "Trebe să ne apărăm pielea şi să nu recunoşti nici tăiat dacă vine vreo acuzaţie" îl avertizează şeful ANOFM pe Ristea. Precaut îl mai întreabă dacă a fost vizitat de SRI Braşov, însă Ristea a negat.

Prins în flagrant. După ce primeşte banii într-o pungă şi părăseste Centrul din Râşnov Bian e oprit de anchetatori în parcare fiind întrebat despre scopul vizitei sale şi dacă are asupra sa eventuale sume după bani. După ce i-a fost perchiziţionat portbagajul maşinii au fost găsiţi banii marcaţi de anchetatori pe care Bian îi avea într-o plasă. Şeful ANOFM  şi-a susţinut nevinovăţia afirmând că plasa a primit-o cadou de la Ristea cu ocazia zilei sale de naştere şi nu avea habar ce conţine. Însă interceptările telefonice spun cu totul altceva. (L.A.)

Comentarii

Ultimă oră