Sari la conținut

Franţa şi Germania, cele mai mişto ţări din Uniunea Europeană au comis o scrisoare comună prin care vor cere amânarea intrării României în spaţiul Schengen. A şi a Bulgariei, dar cui îi pasă de Bulgaria?

Franco-nemţii zic că avem probleme cu justiţia, corupţia şi criminalitatea. Acum, serios vorbind, pe Adrian Năstase nu l-am prins cu nimic, doar l-am „acuzat” de chestii, pe Ritzi n-o putem ancheta de vreun an de zile, am prins un singur terorist în ultimii 20 de ani şi pe-ăla l-am pierdut, am trimis în Parlamentul European fica preşedintelui, o piţipoancă legendară şi pe un cioban acuzat de sechestrare de persoane.  

Deci am furnizat cam toate dovezile necesare că avem probleme cu justiţia şi corupţia. Nici nu cred că au mai verificat ăia raporturi, e suficient să citit măcar Hotnews-ul.

Pe de altă parte preşedintele ţării spune că s-a cam săturat să fie monitorizat de la Bruxelles, el ar vrea să întrăm în Schengen, explicând că noi suntem un popor serios care s-a ţinut de cuvânt şi a făcut cam tot ce trebuia făcut pentru asta, inclusiv investiţii de peste jumătate de miliard de euro.

Iarăşi, efectul este contrar, pentru că omul care spune aceste lucruri este Traian Băsescu, un tip devenit legendar pentru schimbările de principii, idei, doctrine şi pentru că nu-şi respectă niciodată cuvântul. Cum a rămas cu „ne vedem odată la trei luni în Piaţa Universităţii”, „românii mi-au dat o lecţie promit că mă schimb” sau gloriosul „nu va fi criză”? Şeful statului România e unul care fura sloganul adversarilor în campania pentru electorale, ca un găinar de rând, să-l creadă Bruxellesul pe cuvânt când spune că se va ţine de promisiuni şi va asigura integritatea graniţelor.

Nici restul instituţiilor nu sunt mai breze. Vorbim de ţara în care se votează legi din greaşeală şi codul fiscal se schimbă mai des ca ciorapii.

Cum naiba să pretindem noi că vom asigura graniţa UE când până şi celor de la AC/DC, formaţia din galaxie care a vândut cele mai multe albume din toate timpurile, le-am cerut şpagă la ieşirea din ţară. Nu numai că Europa nu ne vrea, dacă s-ar putea supune la vot şi ONU ne-ar da afară din organizaţie preferând să dea un loc permanet kosovarilor.

 de Ovidiu Eftimie

Comentarii

Ultimă oră