Modificări substanţiale ale indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor s-au decis astăzi – de Ziua Femeii – în Parlament. Astfel, se elimină plafonul maxim de 3.400 lei/lună, mamele urmând să primească timp de doi ani 85% din media veniturilor nete, dar nu mai puţin de 85% din salariul minim brut.
În plus, mamele nu vor mai fi puse în situaţia de a alege dacă stau acasă un an sau doi, însă primesc stimulent pentru revenirea la serviciu. Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a adoptat mai multe modificări substanţiale la legislaţia privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, existând în dezbatere legislativă trei proiecte în acest sens. Printre cele mai importante modificări se numără eliminarea plafonului maxim al indemnizaţiei de 3.400 lei/lună, mamele urmând să primească o indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturior nete, însă nu mai puţin de 85% din salariul minim brut pe ţară - eliminându-se ISR-ul (indicele social de referinţă care era în valoare de 50 de lei) din lege -, iar acest lucru se va petrece până la împlinirea vârstei de doi ani de către copil; dacă decid să se întoarcă, mamele vor primi stimulent de inserţie în valoare de 50% din indemnizaţia minimă.
La şedinţa Comisiei a fost prezentă şi Ministrul Muncii, care s-a opus mai multor prevederi decise.
Modficările vor intra în vigoare de la 1 iulie 2016. Toate aceste modificări au fost aduse sub formă de amendamente formulate în timpul şedinţei Comisiei de Muncă şi aduse la un proiect de lege adoptat de Senat în septembrie 2015. Proiectul de lege cu aceste modificări va intra la votul final în plen săptămâna viitoare.