Exact în urmă cu un an, omenirea declara oficial pandemia de Corona. La un an distanță, suntem mult mai instruiți în fata bolii, dar foarte departe de a o învinge. Avem vaccinuri și tratamente, dar încă rata de mortalitate, pentru anumite categorii vulnerabile, este foarte mare. La Brașov, într-un an, avem 765 de morți. Nu, gripa nu a făcut niciodată, nici în anii de vârf de atac, mai mult de 20 de morți anual. Este o comparație absurdă. În plus, efectele sindromului post-corona sunt încă puțin cunoscute, cu consecințe dramatice: respiratorii, cardiovasculare, de coagulare, etc. Chiar psihice.
Tot mai mulți oameni caută vaccinul și nu frica de vaccin este astăzi problema cea mai importantă, chiar dacă există un curent anti- vaxer puternic, ci absența dozelor.
18000 de brașoveni au făcut, până astăzi, ambele doze de vaccin, adică vaccinarea completă. Până la 400000 mai suntem însă foarte mulți! Per total, 55000 de doze au fost folosite până acum și în fiecare zi se fac vaccinări, dar suntem foarte departe de pragul de siguranță. Inițial se vorbea de 60%. Acum se vorbește de mult mai mult. Există o puternică emulație a lumii medicale brașovene, care s-a mobilizat exemplar pentru vaccinare, după ce și-a depășit propriile temeri în fata vaccinului.
Dacă vom primi suficiente doze de vaccin, în curând s-ar putea ajunge la 2000 de vaccinări pe zi, ceea ce lungește însă până spre iarnă imunizarea brașovenilor.
Între timp, scenariul roșu s-a amorsat din nou, Brașovul nu mai are locuri la ATI, spitalele sunt pline, iar pacienții brașoveni sunt trimiși iar în alte județe. Și totuși, zi de zi, avem știri despre cei care eludează legea, despre petreceri care sfidează regulile și despre oameni care se revoltă împotriva restricțiilor...
Despre pandemie, la Brașov, la un an de la declanșarea pandemiei, la Mix Actual, cu Andreea Neculau, director DSP Brașov.
Emisiunea aici: