„Dispariţii” este titlul noii piese semnate de Elise Wilk, ce va fi prezentată în cadrul unui turneu naţional, ce va cuprinde şi Braşovul. Mai exact, piesa va fi prezentată în 4 martie 2020, la Centrul Cultural Reduta.
„Dispariţii”, de Elise Wilk, povesteşte istoria unei familii de saşi transilvăneni, din 1945 până în zilele noastre. Povestea este structurată în trei părţi, în jurul a trei perioade cruciale pentru istoria României: 1944-1945 (când a avut loc deportarea etnicilor germani în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică), 1989-1990 (Revoluţia, urmată de exodul în masă a minorităţii germane) şi 2007 (anul aderării României la Uniunea Europeană).
Braşoveanca Elise Wilk s-a numărat, în 2008, printre câştigătorii concursului dramAcum5, cu primul ei text de teatru, „S-a întâmplat într-o joi”. De atunci, textele ei au fost montate în teatre din România şi din străinătate şi traduse în mai multe limbi. În 2012, a primit o bursă de 3 luni la „Theater 89”, din Berlin, unde a făcut asistenţă de regie şi dramaturgie. În 2013, a câştigat Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat în stagiunea 2012-2013 („Pisica verde”). În 2014 a fost selectată în Forumul Tinerilor Autori Europeni din cadrul Bienalei de Teatru de la Wiesbaden, Germania. În 2015, s-a aflat printre cei 4 dramaturgi selectaţi în programul Hot Ink la Teatrul Lark din New York. În acelaşi an, textul ei „Avioane de hârtie” a câştigat Concursul Naţional de Dramaturgie. Revista Forbes România a numit-o printre tinerii trendsetteri ai anului 2014. Se află printre cei 10 dramaturgi români selectaţi în programul „Fabulamundi. Playwriting Europe”. Traduce dramaturgie germană contemporană şi colaborează cu portalul cultural Liternet.
Rolul principal în spectacolul regizat de Sebestyen Aba este jucat de cunoscuta actriţă de teatru şi film Szilagyi Eniko, care astfel revine după mulţi ani de absenţă pe o scenă din România.
Szilagyi Eniko este cunoscută publicului român pentru cele peste 20 de roluri în filme ca „Secretul lui Bachus”, „Ultima noapte de dragoste”, „Bietul Ioanide” sau „Misterele Bucureştilor”. A părăsit România cu şase luni înaintea Revoluţiei din 1989, iar în prezent trăieşte la Paris.
Din distribuţie mai fac parte Bajkó Edina, Scurtu Dávid, Szabó János Szilárd, Tóth Zsófia şi regizorul Sebestyén Aba. Traducerea este semnată de Albert Mária, iar de muzică este responsabil Cári Tibor.
Spectacolul se joacă în limba maghiară cu supratitrare în limba română şi va fi urmat de o discuţie cu publicul, moderată de Robert Elekes.
Biletele la spectacol au prețul de 25 de lei şi pot fi cumpărate şi de la Centrul Cultural Reduta. Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).