Sari la conținut

Drum judeţean modernizat cu tehnologie americană, cu 20% mai ieftin

Consiliul Judeţean a dat miercuri în folosinţă drumul care leagă comunele Tărlungeni de Prejmer şi care a fost reabilitat printr-o  tehnologie americană. DJ 112D Tãrlungeni - Prejmer este primul drum din judeţ reabilitat prin procedura Perma-Zyme.

Şoseaua, care are o lungime de peste şapte kilometri, a costat 10,2 milioane de lei. Practic, costurile pentru fiecare kilometru reabilitat au fost mai mici cu 20% faţă de o lucrare clasică. Astfel, şapte kilometri de şosea au fost făcuţi la preţ de cinci, cu ajutorul unei tehnici moderne, aplicate pe scara largă de americani.
Drumuri europene pentru buget redus! Este sloganul firmei care a lucrat pentru reabilitarea şi modernizarea drumului de la Tărlungeni. Până acum, amalgamul bazat pe o enzimă de stabilizare a fost folosit la refacerea unor drumuri din Mehedinţi, Giurgiu şi Dâmboviţa.  La reabilitatarea DJ 112D,  preţul pe kilometru a fost de doar 1,4 milioane de lei, faţă de 1,7 milioane de lei, cât este preţul aprobat în normativele Ministerului Transporturilor.
"Din păcate, cu două milioane de euro, cât am primit în acest an de la Guvern, nici nu am putut să facem prea mult. Am regrete că judeţe ca Suceava au primit de 40 de ori mai mulţi bani decât noi, adică 80 de milioane de euro. Este o bătaie de joc a Guvernului, iar rezultatele negative se văd. Nu am putut să reparam drumurile, să facem altele noi în judeţ, dar e o răutate a PDL-ului care se va plăti" a declarat Aristotel Căncescu, preşedintele CJ.

Modelul Udrea. Cu toate acestea, câteva drumuri au putut fi refăcute şi în judeţ, cu fonduri locale. Anul viitor, executivul judetean intenţionează să refacă şoselele cu banii în avans pe 2013. "Este o soluţie care se practică şi la nivelul Ministerului Dezvoltării", a adăugat Aristotel Căncescu. Drumul care a fost reabilitat va face legătura între DN 1 A şi DN 10, preluând mare parte din traficul dinspre Capitală spre zona Ardealului şi Moldovei.
Investiţii consistente înainte de Boc. Chiar dacă fac parte din coaliţie, reprezentanţii locuitorilor din Tărlungeni recunosc faptul că în mandatul premierului Tăriceanu investiţiile au fost mai multe şi mai consistente faţă de ceea ce se întâmplă acum. "Între 2004 şi 2008 am avut mai mulţi bani pentru investiţii. Atunci am reparat şcoli, dispensarele. Deşi e criză, ar trebui să mai găsim fonduri, cel puţin pentru a le întreţine, altfel se degradează. Şi vom cheltui ulterior mult mai mult pentru refacererea lor " a declarat Iosif Kiss,  primarul comunei Tărlungeni. (A.L.)

Comentarii

Ultimă oră