În ultimii ani, colaborarea cu orașul din Bavaria a fost tot mai strânsă, atât prin schimburile culturale, educaționale și pentru tineret, dar și prin investițiile economice germane de la Brașov, una dintre cele mai importante companii din Brașov, Schaffler România, fiind chiar din zona metropolitană a Nürnberg-ului.
Începutul relației de colaborare a fost încurajat și susținut de romanii care trăiesc în Nürnberg. Cel mai probabil, așa cum istoricii o arată, colaborarea și influențele dintre cele două orașe pornesc cu sute de ani în urmă, și pot fi observate chiar în stilul arhitectonic similar a două obiective emblematice din cele două orașe – Biserica Neagră din Brașov și Sf. Sebald din Nürnberg.
În zilele noastre, colaborarea a prins contur printr-o scrisoare de intenție transmisă în anul 2006 și ulterior prin vizitele reciproce efectuate de reprezentanții celor două orașe
În 2022, primarul Allen Coliban a efectuat o vizită oficială la Nürnberg, la invitația primarului Marcus König. Cu această ocazie, pe lângă primirea oficială la Primăria Nürnberg, au fost programate întâlniri cu experți ai administrației locale în domenii ca: urbanism, orașe inteligente, IT, tineret, transporturi (întâlnire și cu directorul Aeroportului Nürnberg), educație (întâlniri cu coordonatorii învățământului dual). De asemenea, cei doi primari au luat parte la deschiderea oficială a Festivalului Românesc, care are loc anual la începutul lunii iulie, festival organizat inca de acum 18 ani de către ASOCIAȚIA ROMANIMA, cea care a susținut în acești ani legatura cu Brașovul , prin acțiunilr permanente și prin dorința de înfrățire a celor doua orașe.