Elefantul indian, Elephas maximus indicus, se află în pericol de dispariție din cauza micșorării habitatului său natural, format din păduri tropicale, subtropicale și savane, în condițiile exploziei demografice din India care duce la extinderea așezărilor umane, a infrastructurii de transport și a suprafețelor de pădure defrișate pentru agricultură, conform organizației World Wildlife Fund.
Aceste animale magnifice, care ajung la 3,35 metri înălțime la greabăn, la o lungime de 6 metri și pot cântări până la 5 tone, sunt simboluri ale culturii indiene și o verigă extraordinar de importantă situată la capătul lanțului trofic. În prezent, în mediul natural, populația de elefanți indieni nu depășește 25.000 de indivizi.
Potrivit Agerpres, aceste animale se pot hrăni până la 19 ore pe zi și produc în jur de 100 de kilograme de balegă în fiecare zi, în timp ce parcurg distanțe mari în mediul natural. Prin faptul că sunt niște animale foarte mobile, elefanții împrăștie pe suprafețe mari semințele plantelor cu care se hrănesc.
Principala hrană a elefanților indieni este iarba, dar aceștia nu refuză nici "suplimente" din scoarța anumitor copaci, rădăcini și frunze. De asemenea, elefanții iubesc bananele, orezul și trestia de zahăr.
Elefanții se numără printre cele mai inteligente și mai empatice creaturi de pe planetă. Aceștia sunt preocupați de membrii turmei și nu-și lasă niciodată un semen în urmă dacă are o problemă. Cercetătorii au văzut elefanți care îndepărtau sulițe din elefanți răniți, ceea ce demonstrează faptul că aceste animale extraordinar de inteligente recunosc pericolele și sunt gata să-și ajute semenii. În plus, conduse de câte o femelă, turmele de elefanți duc vieți sociale complexe și demonstrează că sunt capabili de sentimente de afinitate.