Taxa auto cunoscută în prezent drept Timbru de Mediu va fi eliminată începând din 1 februarie, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care sunt eliminate 102 taxe.
Timbrul de Mediu, taxa auto pe care posesorii de maşini noi sau second-hand erau obligaţi să o plătească în momentul înmatriculării şi care a trecut printr-o serie de modificări şi redenumiri din 2007, a fost eliminată oficial.
Această taxa face parte dintr-un pachet de 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de Parlamentul României încă de la sfârşitul lunii octombrie. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii, însă Parlamentul a respins cererea, iar preşedintele a fost obligat să o promulge.
Legea va intra în vigoare în data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial. Întrucât o astfel de lege este publicată de regulă într-un interval de numai câteva zile, timbrul de mediu nu va mai fi plătit începând din 1 februarie 2017.
Timbrul de Mediu fusese deja declarat ilegal de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene la jumătatea lunii iunie 2016, la fel ca şi toate celelalte forme ale taxei auto, iar statul român urma să stabilească modalitatea prin care va restitui banii. Anterior, autorităţile anunţaseră că timbrul de mediu va fi înlocuit cu o alta taxa auto, una dintre variante fiind includerea acesteia în preţul carburanţilor.
Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autovehicule (APIA) a susţinut recent că eliminarea timbrului de mediu va conduce la o scădere cu 30% a vânzărilor de maşini noi, în condiţiile în care piaţa second-hand este oricum semnificativ mai mare.
De altfel, în primele 11 luni ale anului 2016, în România s-au înmatriculat 85.588 de maşini noi şi 276.347 de maşini second-hand.