Ojdula este satul principal din comuna cu acelaşi nume, iar pe teritoriul satului se semnalează următoarele descoperiri arheologice: un topor de piatră cu muchie dreaptă, aparţinând culturii Coţofeni; un topor de cupru cu un singur tăiş, având gaura de înmănuşare şi datând de la începutul epocii bronzului şi un tezaur monetar conţinând mai multe monede greceşti, fără altă precizare. Deşi este la 4 kilometri de Târgu Secuiesc, mult mai important pentru locuitorii zonei e să aibă un drum naţional care să-i lege de celebra localitate moldavă Focşani, drum în care s-au băgat 80 de milioane de euro, spre bucuria ojdulenilor şi, de ce nu, şi a focşănenilor.
Ca să înţelegem ce înseamnă 80 de milioane de euro, e suficient să ne gândim că de banii ăştia se făceau cam două ocolitoare ale Braşovului. Aş fi vrut ca mai-marii drumurilor naţionale din România să se fi concentrat mai mult pe această chestiune, să ne mai ajute şi pe noi cu un sfanţ pe tema asta, astfel încât în 2010 să fie mai uşor de ocolit Braşovul pentru toţi acei fanatici ai arheologiei şi turismului care vor să meargă la Ojdula venind dinspre Valea Prahovei.
In viitor, arheologii vor putea descoperi cu uimire cum ojdulenii vorbesc secuiasca cu un uşor accent moldovenesc, chestie ce-i va umple de mirare vreme de vreo 50 de ani, cât va dura reparaţia importantului drum de legătură între cele două localităţi. de Ovidiu Eftimie